Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Άρθρο ESQUIRE

δερματολογος αθηνα

ΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ ΠΟΥ ΜΙΣΕΙΣ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ

Μάθε ποιοι είναι οι αόρατοι εχθροί από τους οποίους πρέπει να προφυλαχθείς την ώρα που αθλείσαι αμέριμνος.
ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΟΤΙ ΓΥΜΝΑΖΕΣΑΙ για να διατηρείσαι –πάνω απ’ όλα– υγιής. Αλλά σε κάθε χώρο όπου παρατηρείται συνωστισμός (fitness clubs, κολυμβητήρια κ.λ.π.) καραδοκούν μύκητες και μικρόβια. Και είναι τόσο επεκτατικά και ανθεκτικά, που μπορούν να βλάψουν σοβαρά την υγεία σου. Ευτυχώς, τρόποι για να προφυλαχθείς υπάρχουν πολλοί. Διάβασε ποιες είναι οι κυριότερες δερματικές παθήσεις που απειλούν έναν αθλούμενο και πώς αντιμετωπίζονται.

Μυκητίαση των πελμάτων και των δαχτύλων
Οφείλεται συνήθως σε δερματόφυτα, τα οποία ευδοκιμούν εξαιτίας του ιδρώτα και της υψηλής θερμοκρασίας μέσα στα κλειστά αθλητικά παπούτσια. Δερματόφυτα αναπτύσσονται επίσης και σε πισίνες, ντους ή αποδυτήρια.
Τα συμπτώματα είναι κνησμός, απολέπιση του δέρματος, κακοσμία και ερυθρότητα. Ο δερματολόγος θα συστήσει αντιμυκητιασική αγωγή σε συνδυασμό με ανάλογη αντιιδρωτική πούδρα. Η μυκητίαση μπορεί να χτυπήσει και τα νύχια των ποδιών, σε σημείο να αποκολλώνται. Σε αυτή την περίπτωση ο δερματολόγος θα συστήσει καλλιέργεια για μύκητες από το πάσχον νύχι προκειμένου να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.

Μυρμηγκιές παλαμών και πελμάτων
Οφείλονται στον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) και μεταδίδονται με τη σωματική επαφή ή την κοινή χρήση αντικειμένων. Το δέρμα στα πέλματα και στις παλάμες γίνεται σκουρότερο και πιο σκληρό στην ψηλάφηση, ενώ στο κέντρο εμφανίζει μικρά μαύρα στίγματα, που προέρχονται από τα θρομβωμένα αγγεία της βλάβης. Απαραίτητη είναι η δερματολογική αγωγή με κρυοθεραπεία ή καυτηριασμό με διαθερμοπηξία ή laser λόγω της τάσης που έχει ο ιός της μυρμηγκιάς να μεταδίδεται στις γύρω περιοχές.

Μολυσματική τέρμινθος
Προκαλείται από ιό, ο οποίος εμφανίζεται και εξαπλώνεται σε υγρά περιβάλλοντα (πισίνες και ντους γυμναστηρίων). Μοιάζει με σπυράκι ή σαν μικρή φυσαλίδα, που όμως έχει ομφαλωτό κέντρο, μέσα στο οποίο παρατηρείται ένα μικρό λευκό σωμάτιο. Η επίσκεψη στον ειδικό δερματολόγο θεωρείται απαραίτητη.
Τύλοι πέλματος (οι κοινοί κάλοι) Οφείλονται σε επαναλαμβανόμενο ερεθισμό της φτέρνας ή των δαχτύλων των ποδιών από ακατάλληλα για άθληση υποδήματα. Αν και σπάνια θα χρειαστεί εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση, η χρήση κατάλληλων αθλητικών παπουτσιών λύνει το πρόβλημα.

TIPS
Όταν γυμνάζεσαι σε κλειστούς χώρους, καλό είναι να μην περπατάς με γυμνά πόδια και να μην ανταλλάσσεις τα προσωπικά σου αντικείμενα (ρούχα, παπούτσια, παντόφλες).
Τα περισσότερα προβλήματα των ποδιών μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή υπόδηση. Τα εργονομικά αναπαυτικά αθλητικά παπούτσια νέας τεχνολογίας προσφέρουν άνεση και ασφάλεια σε κάθε σου κίνηση.

Ζωή Βεηκώντη – Δερματολόγος

δερματολογος αθηνα