Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ

μαυροι κυκλοι θεραπεια

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΔΙΑΓΝΩΣΗ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Κουρασμένη και θλιμμένη όψη, σακούλες και πρηξίματα κάτω από τα μάτια, κοιλότητα δακρύων, είναι μερικά μόνο από τα σημάδια που εκδηλώνουν οι “μαύροι κύκλοι”,οι οποίοι συχνά εμφανίζονται στο πρόσωπό μας.

Με τον όρο “μαύροι κύκλοι” περιγράφεται η υπερμελάγχρωση ( με τη μορφή κηλίδων και πλακών ) που μπορεί να παρουσιαστεί γύρω από τα μάτια, προσδίδοντας στην περιοφθαλμική χώρα ταλαιπωρημένη εμφάνιση.

Οι μαύροι κύκλοι επηρεάζουν όλες τις ηλικίες, έχουν μεγαλύτερη προτίμηση στις γυναίκες και παρουσιάζουν ποικίλη αιτιοπαθογένεια.

ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ – ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥΣ;

Στην εμφάνιση των “μαύρων κύκλων” φαίνεται να παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες. Οι κυριότεροι είναι:

  • Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ

Σε μεγάλο ποσοστό η δημιουργία των ” μαύρων κύκλων ” οφείλεται στην κληρονομική προδιάθεση πολλών ατόμων να έχουν λεπτό και διάφανο δέρμα γύρω από τους οφθαλμούς. Κάτω από το λεπτό αυτό δέρμα, το αγγειακό δίκτυο διαγράφεται εντονότερα, προσδίδοντας αυτή τη χαρακτηριστική μπλε – μωβ απόχρωση των “μαύρων κύκλων”.

  • Η ΑΛΛΕΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ ΚΑΙ Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα ευρέως χρησιμοποιούμενα καλλυντικά ματιών, οι βαφές των βλεφαρίδων, τα βερνίκια των νυχιών όταν αυτά έρχονται σε επαφή με τα μάτια, καθώς και τα διάφορα αρώματα. Τα σκευάσματα αυτά όσο αθώα και αν φαίνονται, εντούτοις δρουν καταλυτικά στη δημιουργία των “μαύρων κύκλων” μέσω της διαδικασίας της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Ταυτόχρονα, κάθε κατάσταση που προκαλεί φαγούρα στα μάτια ( αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ατοπική δερματίτιδα ), και που κατ’ επέκταση ευνοεί το συνεχές τρίψιμο της περιοχής των οφθαλμών, πιθανώς να συμβάλλει στη σκοτεινή όψη των ματιών ( ” μαύροι κύκλοι ” )

  • ΠΕΡΙΚΟΓΧΙΚΟ ΟΙΔΗΜΑ

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια ( περικογχικό οίδημα ), συνυπάρχουν σε μεγάλο ποσοστό με τους μαύρους κύκλους, και οφείλονται στη συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια. Το περικογχικό οίδημα επηρεάζει αρνητικά την κυκλοφορία του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών, πιέζοντάς τα και επιτείνοντας τους ” μαύρους κύκλους “.

  • Ο ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Η κούραση, η έλλειψη ύπνου, το stress, η κακή διατροφή ( αναιμία ), η μειωμένη πρόσληψη υγρών, το κάπνισμα, η χρόνια χρήση αλκοόλ, είναι μερικοί από τους επιβαρυντικούς παράγοντες των “μαύρων κύκλων”.

 

ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΙ;;

Κατά την επίσκεψη του ασθενούς στο ιατρείο, ο ειδικός Δερματολόγος οφείλει να λάβει ένα πλήρες ιστορικό πριν την αντιμετώπιση των “μαύρων κύκλων”, προκειμένου να διερευνήσει τη συνύπαρξη υποκείμενου νοσήματος και να προχωρήσει στη θεραπεία του.

 

ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ

Στην περίπτωση που οι “μαύροι κύκλοι” οφείλονται στην υπερμελάγχρωση μετά από φλεγμονώδη διεργασία στα βλέφαρα, το θεραπευτικό πρωτόκολλο αποσκοπεί στην αποκατάσταση του χρώματος στην περιοχή των ματιών.

Εδώ τον κυριότερο ρόλο παίζουν οι λευκαντικές ουσίες, που αποχρωματίζουν την περιοχή, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική χροιά της.

Η θεραπεία γίνεται από τον ασθενή στο σπίτι του χρησιμοποιώντας ειδική λευκαντική κρέμα που συστήνεται από το γιατρό, αλλά μπορεί να συνδυαστεί (εφόσον χρειαστεί ) με χημικό peeling. Tο τελευταίο εφαρμόζεται στο ιατρείο και μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα μειώνοντας αισθητά τους “μαύρους κύκλους”.

 

ΟΤΑΝ ΟΙ ΜΑΥΡΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕ ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΗΞΙΜΟ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ

Όταν οι ” μαύροι κύκλοι ” συνυπάρχουν με απώλεια / αποδόμηση κολλαγόνου κάτω από τα βλέφαρα, και κατά συνέπεια με “σακούλες ” κάτω από τα μάτια, τότε η ιδανική θεραπευτική επιλογή είναι η χρήση Υαλουρονικού οξέος. Το Υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται για τους “μαύρους κύκλους” ειναι λεπτόρρευστο, δε προσδίδει όγκο στα βλέφαρα, αλλά αντίθετα “γεμίζει” το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο κάτω βλέφαρο και το άνω μέρος του ζυγωματικού (κοιλότητα δακρύων).Το αποτέλεσμα είναι ορατό και άμεσο, όμως τελειοποιείται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η διαδικασία αποκατάστασης των “μαύρων κύκλων” διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν αφήνει σημάδια, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στις επόμενες 2 ημέρες που ακολουθούν την θεραπεία των “μαύρων κύκλων” με Υαλουρονικό οξύ, παρατηρείται ένα μέτριου βαθμού οίδημα στο κάτω βλέφαρο, το οποίο όμως υποχωρεί γρήγορα, αφήνοντας την περιοχή αισθητά αναζωογονημένη και το βλέμμα ξεκούραστο.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι η αποκατάσταση των “μαύρων κύκλων” με Υαλουρονικό οξύ δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις με πολύ έντονη χαλάρωση του άνω ή / και του κάτω βλεφάρου, όπου κύριο λόγο έχει η πλαστική χειρουργική αποκατάσταση.

Ολοκληρώνοντας θα μπορούσαμε να πούμε ότι στους “μαύρους κύκλους” των ματιών μας συχνά αντικατοπτρίζεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ενώ στα μάτια μας αντανακλάται η κούραση, το stress και η αϋπνία. Όμως με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση παρέχεται η δυνατότητα αποκατάστασης τους, δίνοντας στον ασθενή μία νέα οπτική της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης το σχετικό άρθρο μας για τους μαύρους κύκλους στην ενότητα “άρθρα”.