Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Μελάνωμα

μελανωμα αντιμετωπιση

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος του δέρματος που προέρχεται από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα εκείνα δηλαδή που παράγουν τη χρωστική (μελανίνη) η οποία προσδίδει το φυσικό χρώμα στο δέρμα μας.Είναι ο λιγότερο συχνός καρκίνος του δέρματος, αλλά συνιστά τον πιο επικίνδυνο τύπο. Συχνότερα εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος, όπως η ράχη (στους άνδρες) και τα κάτω άκρα (στις γυναίκες), περιοχές δηλαδή που είναι προφυλαγμένες κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών και εκτίθενται απότομα σε έντονη ηλιακή έκθεση, όπως συμβαίνει κατά την αρχή του καλοκαιριού. Μπορεί, ωστόσο, να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος, ακόμα και σε σημεία που είναι προφυλαγμένα από την ηλιακή έκθεση, όπως το τριχωτό της κεφαλής ή οι γλουτοί. Υπάρχει επίσης μία μορφή μελανώματος η οποία παρουσιάζεται στο πρόσωπο και αναπτύσσεται σε μεγάλης ηλικίας ανθρώπους, στο έδαφος μίας προϋπάρχουσας κηλίδας που μεγαλώνει πολύ αργά με τον χρόνο και λέγεται κακοήθης φακή.

Σήμερα η κύρια αιτία ανάπτυξης μελανώματος είναι η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτιβολία και αποτελεί τον κυριότερο ενοχοποιητικό παράγοντα σε ποσοστό 70%- 80% των περιπτώσεων.

Άλλοι παράγοντες που συμμετέχουν είναι

  • Γενετικοί παράγοντες.
  • Ανοσοκαταστολή.
  • Παρουσία γιγαντιαίων συγγενών σπίλων («ελιών» που υπάρχουν από τη γέννηση).
  • Ορισμένες σπάνιες κληρονομικές δερματοπάθειες, όπως η μελαγχρωματική ξηροδερμία.

Συμπτώματα, όπως επίμονος κνησμός ή αιμορραγία μιας βλάβης συνιστούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα κακοήθειας. Επιπλέον, η εμφάνιση οποιασδήποτε νέας βλάβης με αυξανόμενο μέγεθος σε προηγούμενα φυσιολογικό δέρμα σε άτομο ηλικίας μεγαλύτερης των 40 ετών θεωρείται ύποπτη και πρέπει να κινητοποιήσει τον ασθενή, ώστε να συμβουλευτεί ένα δερματολόγο.

Το μελάνωμα είναι συχνά μια ιάσιμη μορφή καρκίνου αν το εντοπίσετε νωρίς. Γι ‘αυτό τον λόγο οι ασθενείς σήμερα οφείλουν να παρατηρούν το σωμα τους και να αξιολογούν ευρήματα που ενδεχομένως αλλάζουν ή πρωτοεμφανίζονται.Τα 5 πρώτα γράμματα της αλφαβήτου αποτελούν ένα απλό μνημοτεχνικό οδηγό για τα πρώιμα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος.

A εκφράζει την ασυμμετρία (ASYMMETRY)
B εκφράζει το όριο (BORDER)
C εκφράζει το χρώμα (COLOR)
D εκφράζει τη διάμετρο (DIAMETER)
E εκφράζει την εξέλιξη ή την αλλαγή ((EVOLVING)
Ο ειδικός δερματολόγος με την σειρά του διαθέτει σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους αξιολόγησης και καταγραφής των δερματικών βλαβών-αλλαγών.

Σήμερα η δερματοσκόπηση αποτελεί μια χρήσιμη διαγνωστική μέθοδο, η οποία με τη χρήση κατάλληλου φακού, μεγενθύνει τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες του δικτύου της μελαγχρωματικής βλάβης και επιτρέπει στον εξεταστή να διακρίνει απλά τις άτυπες από τις καλοήθεις μελανοκυτταρικές βλάβες.

Η χαρτογράφηση των σπίλων αποτελεί εξεταστική μέθοδο κατά την οποία με τη βοήθεια φωτογραφικής μηχανής και ειδικού λογισμικού σε ηλεκτρονικό υπολογιστή γίνεται καταγραφή όλων των σπίλων καθώς επίσης και λεπτομερής εξέταση των υπόπτων για κακοήθεια σπίλων.
Το μελάνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σύντομα καθώς και να επεκταθεί η να διασπαρεί σε εσωτερικά όργανα. Για το λόγο αυτό, η χειρουργική αφαίρεση του μελανώματος όχι μόνο απαιτείται αλλά πρέπει να είναι και άμεση.