Ουλές/ Ραγάδες
Ο σχηματισμός των ουλών είναι φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης και εμφανίζεται όταν το δέρμα αναπλάθει τις πληγές που προκλήθηκαν από ατύχημα, χειρουργική επέμβαση ή ασθένεια. Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη του δέρματος τόσο περισσότερος χρόνος χρειάζεται για να επουλωθούν με αυξημένες πιθανότητες να παραμείνουν οι ουλές εμφανείς.Οι συνήθεις ουλές που καλείται να αντιμετωπίσει ο δερματολόγος είναι οι ουλές ακμής. Οι ουλές ακμής (σημάδια ακμής) είναι το ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της διαδικασίας επούλωσης του ακνεϊκού δέρματος. Σε ένα μεγάλο ποσοστό η δημιουργία ουλών οφείλεται και στην προδιάθεση του κάθε δέρματος.
Ο τρόπος που σχηματίζεται η ουλή επηρεάζεται από την ηλικία, το σημείο του σώματος ή προσώπου που εμφανίζεται και μερικούς κληρονομικούς παράγοντες. Οι πιο νέες επιδερμίδες είναι περισσότερο επιρρεπείς στην υπερτροφία κατά την επούλωση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγαλύτερες και πιο παχιές ουλές. Αρχικά μια ουλή μπορεί να φαίνεται κόκκινη και παχιά και έπειτα να απαλοίφεται με την πάροδο του χρόνου.
Οι ουλές μπορούν να ταξινομηθούν στους ακόλουθους τύπους:
Οι ατροφικές είναι πιο συχνές από τις υπερτροφικές και τα χηλοειδή σε μια αναλογία 3:1
Στις ατροφικές ουλές παρατηρούνται 3 τύποι:
- Οι στενές εμβυθισμένες ουλές (icepick)που αντιπροσωπεύουν το 60-70% του συνόλου των ουλών,
- Οι πλατιές εμβυθισμένες (boxcar) ουλές το 20-30% και
- Οι κυματοειδείς (rolling) ουλές το 15-25%
Η θεραπευτική προσέγγιση των ουλών σήμερα έχει 4 βασικούς άξονες
• Μικροδερμοαπόξεση με τη χρήση ειδικών κεφαλών με διαμάντι laser κοπής, η οποία επιτυγχάνει την απομάκρυνση κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.
• Needling με ειδικό μηχάνημα, το οποίο ουσιαστικά προκαλεί μικροτραυματισμούς μέσα στις ουλές, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος υγιής ιστός και η ουλή να επιπεδωθεί.
• Χημική απολέπιση η οποία γίνεται με τη χρήση ενός ειδικού χημικού μίγματος που στοχεύει στην απόξεση του ανώτερου στρώματος της επιδερμίδας. Επομένως προκαλείται παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και η ουλή επιπεδώνεται.
• Οι μη αφαιρετικές εφαρμογές laser fraxional οι οποίες δεν απαιτούν αναισθησία, καθώς δεν είναι επίπονες και ο ασθενής δεν χρειάζεται χρόνο ανάρρωσης.
• Ενέσεις με κολλαγόνο, υαλουρονικό οξύ, ενδείκνυνται τόσο για ρηχές όσο και για βαθιές ουλές.
Ραγάδες
Αν και η ακριβής αιτία των ραγάδων είναι άγνωστη, θεωρείται ότι οι ραβδώσεις είναι το αποτέλεσμα του «σπασίματος» του κολλαγόνου και της ελαστίνης της επιδερμίδας λόγω κάποιας πίεσης της επιδερμίδας. Η εγκυμοσύνη, το body building και η απώλεια βάρους κυρίως στην εφηβική ηλικία, αλλά και πιο μετά, είναι οι κύριες αιτίες των ραγάδων.
Οι ραγάδες εμφανίζονται πιο συχνά σε περιοχές που καταπονούνται όπως το στήθος, η κοιλιά, οι μηροί, οι γλουτοί, τα μπράτσα ή η βουβωνική χώρα.
Στην αρχή οι ραγάδες είναι κόκκινες, με τον καιρό όμως γίνονται άσπρες αφού έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επούλωσης.
- Όταν οι ραγάδες στο σώμα είναι κόκκινες, δηλαδή αρχικά στη δημιουργία τους, η παρέμβασή μας μπορεί να οδηγήσει σε πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, με το 90% να αποκαθίσταται.
- Όταν η διαδικασία επούλωσης του οργανισμού έχει ολοκληρωθεί, και οι ραγάδες έχουν γίνει πια άσπρες, τότε χρειάζεται πιο δραστική παρέμβαση από το δερματολόγο. Συνοπτικά μπορεί να γίνει κάποια θεραπεία από τις παρακάτω, όμως το καλύτερο αποτέλεσμα απιτυγχάνεται με συνδυασμό τους :
• Needling με ειδικό μηχάνημα, το οποίο ουσιαστικά προκαλεί μικροτραυματισμούς μέσα στις ουλές, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος υγιής ιστός και η ραγάδα να επιπεδωθεί και να εξαφανιστεί.
• Οι εφαρμογές laser fraxional οι οποίες συχνά απαιτούν τοπική αναισθησία με χρήση κρέμας, και ο ασθενής έχει 5-7 ημέρες χρόνο ανάρρωσης. Ειδικά τα νέας γενιάς laser fractional επιτυγχάνουν μέχρι και 70-80% αποκατάσταση των ραγάδων.
• Μικροδερμοαπόξεση με τη χρήση ειδικών κεφαλών με διαμάντι laser κοπής, η οποία επιτυγχάνει την απομάκρυνση κατεστραμμένων ή βλαβερών κυττάρων από την επιφάνεια του δέρματος.