Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη

θεραπεια βοτουλινικης τοξινης

Τι είναι η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη και τι πετυχαίνει;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι μία ενέσιμη, μη επεμβατική θεραπεία αισθητικής βελτίωσης του προσώπου, που στις μέρες μας αποτελεί την πιο δημοφιλή μέθοδο αντιγήρανσης. Είναι μία εξασθενημένη αλλαντοτοξίνη που παράγεται από το μικροοργανισμό Clostridium Botulinum. Στην ουσία είναι η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α, που κυκλοφορεί στην αγορά με τις εμπορικές ονομασίες. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη ενεργεί στους  μύες που προκαλούν τις εκφράσεις μας όπως για παράδειγμα θυμός, λύπη, απορία ή έκπληξη. Με τη δράση του η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη χαλαρώνει τους μύες του προσώπου, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες να εξαφανίζονται και το δέρμα να φαίνεται νεότερο, πιο λαμπερό και λιγότερο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο.

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗΤΟΞΙΝΗ;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης που προκαλούνται από τους μιμικούς μύες όταν αυτοί συσπώνται. Τέτοιες είναι οι ρυτίδες :

  • του μετώπου
  • του μεσόφρυου
  • γύρω από τα μάτια (πόδι της χήνας)
  • γύρω από το στόμα
  • στα πλάγια της μύτης (bunny lines)
  • του λαιμού και του μπούστου
  • συγχρόνως επιτυγχάνεται ανύψωση της γωνίας των φρυδιών κατά 2-3mm καθιστώντας το βλέμμα πιο ξεκούραστο και την όψη του προσώπου σαφώς νεότερη

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται σε κατάλληλα σημεία μετά από σχεδιασμό του προσώπου από τον ειδικό Ιατρό, με μικρά τσιμπήματα στην κατάλληλη δοσολογία, χρησιμοποιώντας λεπτή βελόνα. Πρόκειται για μία ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία που δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά, ενώ ο ασθενής μπορεί άμεσα να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Μετά από 10-15 ημέρες ο ασθενής επανεξετάζεται προκειμένου να γίνει συμπληρωματική  έγχυση σε σημεία όπου η δράση δεν είναι ικανοποιητική. Όταν η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας, τότε οι μικρές ενέσεις γίνονται ενδοδερμικά, προκειμένου να γίνει προσωρινή αναστολή λειτουργίας των ιδρωτοποιών αδένων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη αναφέρεται σε γυναίκες και άνδρες άνω των 28-30 ετών και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία μέχρι την ηλικία των 60 ετών. Σε νεότερη ηλικία εφαρμόζεται προληπτικά σε ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί (λόγω αυξημένης εκφραστικότητας), αλλά δεν έχουν μονιμοποιηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται η baby-θεραπεία δηλ. σε μικρότερη ποσότητα ώστε να προληφθεί η μονιμοποίηση των ρυτίδων. Σε ηλικίες άνω των 60 ετών έχει μικρότερη δράση λόγω του ότι οι ρυτίδες από “δυναμικές” (προκαλούμενες με τις εκφράσεις), έχουν γίνει “μόνιμες”. Στην περίπτωση αυτή γίνεται συνδυασμός θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη και υαλουρονικού οξέος (γέμισμα των ρυτίδων) για βελτίωση του αποτελέσματος.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ- ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΘΕΛΩ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;

Η δράση της θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι προσωρινή και ποικίλλει. Σε γενικές γραμμές διαρκεί από 4-7 μήνες. Το χρονικό αυτό διάστημα εξαρτάται, εκτός από την εκφραστικότητα του κάθε ατόμου, τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές του και από το υλικό που χρησιμοποιείται στον κάθε ασθενή. Το ιδανικό είναι να γίνεται 2-3 φορές το χρόνο και όχι συχνότερα, ώστε να μη μειωθεί η αποτελεσματικότητά του στο χρόνο. Η δράση της βοτουλινικής τοξίνης όταν αυτή χρησιμοποιείται στην υπεριδρωσία παλαμών, μασχαλών και πελμάτων, κυμαίνεται από 7-9 μήνες, επιτρέποντας στον ασθενή να νιώθει ευχάριστα και άνετα στην καθημερινότητά του.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη σε γενικές γραμμές είναι μία πολύ καλά ανεκτή θεραπεία χωρίς πολλούς περιορισμούς. Η χρήση του αντενδείκνυται σε άτομα με μυοπάθειες, στις εγκύους και κατά την περίοδο της γαλουχίας.

ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΟΥ ΑΝ ΚΑΝΩ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Το παγωμένο πρόσωπο είναι μία παρενέργεια της θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη που εμφανίζεται όταν η χρήση της γίνεται από μη εξειδικευμένα άτομα ή όταν υπερδιορθώνεται το πρόβλημα του ασθενούς. Κατά την εφαρμογή της θεραπείας ο ειδικός γιατρός θα πρέπει να δώσει προσοχή στη διατήρηση της έκφρασης του προσώπου, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χαρακτηριστικά του.

θεραπεια με βοτουλινικη τοξινη