Κυτταρίτιδα

Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα αν και στο ακουσμά της ηχεί ως παθολογική κατάσταση ωστόσο δεν είναι. Ετυμολογικά η λέξη “κυτταρίτιδα” έχει υποστεί κατάχρηση, για το λόγο ότι στην ιατρική το επίθεμα -ιδα αναφέρεται σε φλεγμονή, ή κάποια λοίμωξη. Ως αποτέλεσμα, ο όρος “κυτταρίτιδα” μπορεί να αναφέρεται σε μια φλεγμονή των επηρεασμένων κυττάρων. Πρόκειται λοιπόν για μια επιστημονική παρερμηνεία που λανθασμένα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία κατάσταση που επι τοις ουσίας αποτελεί παραλλαγή του φυσιολογικού, αν αναλογιστούμε πως η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας, υποστηρίζει ότι η κυτταρίτιδα αποτελεί έναν φυσικό μηχανισμό αποθήκευσης λίπους στις ενήλικες γυναίκες, για να εξασφαλίζει την επάρκεια σε θερμίδες για τις μελλοντικές κυήσεις και τον θηλασμό.
Η κυτταρίτιδα λοιπόν γνωστή και ως σύνδρομο φλούδας πορτοκαλιού αποτελεί μια πολύ συχνή τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία ο συνδετικός ιστός χάνει την ελαστικότητά του και το δέρμα παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη με «λακκάκια» που ομοιάζει με το λεγόμενο “φλοιό πορτοκαλιού”.
Η κυτταρίτιδα δεν είναι τίποτα περισσότερο από φυσιολογικό λίπος κάτω από το δέρμα.Το λίπος εμφανίζεται ανώμαλο επειδή πιέζει τον συνδετικό ιστό προκαλώντας πτυχώσεις στο δέρμα.Δομικά, οι δερματικές τροποποιήσεις που παρουσιάζονται στην κυτταρίτιδα είναι κυρίως λόγω της ίνωσης του συνδετικού ιστού που περιέχεται στο δέρμα ή / και μέσα στα υποδόρια κύτταρα. Η κυτταρίτιδα δεν είναι επιβλαβής ωστόσο είναι αντιαισθητική και για το λόγο αυτό πολλοί άνθρωποι θέλουν να απαλλαγούν απο αυτή.
Η ύπαρξη κυτταρίτιδας δεν σημαίνει ότι υπάρχουν περιττά κιλά,και αυτό αποδεικνύεται απο το γεγονός οτι και οι λεπτοί άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν. Ωστόσο η απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα βοηθάει σημαντικά στη μείωση της κυτταρίτιδας.
Η κυτταρίτιδα ταλαιπωρεί περίπου το 90% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως, με τις λευκές γυναίκες λόγω δέρματος να είναι πιο επιρρεπείς.
Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες.
Παράγοντες που επηρεάζουν τη δημιουργία κυτταρίτιδας είναι:
- Κληρονομικότητα
- Κακή διατροφή
- Υπερβολικές δίαιτες
- Αργός μεταβολισμός
- Το πάχος και το χρώμα του δέρματος
- Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας
- Ορμονικές αλλαγές
- Αφυδάτωση
- Το συνολικό σωματικό λίπος
Η κυτταρίτιδα μπορεί να διαγνωστεί και να ταξινομηθεί σε τέσσερα στάδια. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο της κυτταρίτιδας, τόσο μεγαλύτερη προσπάθεια χρειάζεται για να αντιμετωπιστεί.
Οι τέσσερις διαφορετικές βαθμίδες κυτταρίτιδας είναι:
Βαθμίδα 0: Η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή, ακόμα και όταν ασκείται πίεση στο δέρμα.
Βαθμίδα 1: Η κυτταρίτιδα δεν είναι ορατή σε όρθια ή ξαπλωμένη στάση. Η υφή της φλούδας πορτοκαλιού παρουσιάζεται μόνο κατά την πίεση του δέρματος.
Βαθμίδα 2: Η κυτταρίτιδα είναι ορατή σε όρθια στάση και εξαφανίζετε σε ξαπλωμένη στάση.
Βαθμίδα 3: Ορατή κυτταρίτιδα σε όρθια και ξαπλωμένη στάση.
Οι νέες επιστημονικές μέθοδοι που εφαρμόζονται στα σημεία του σώματος που εμφανίζουν κυτταρίτιδα έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της.
Πρόκειται για τεχνικές που είναι μη επεμβατικές, ανώδυνες και αναίμακτες με εξαιρετικά γρήγορα αποτελέσματα.
Ο συνδυασμός των θεραπειών, υπόσχεται ικανοποιητικά και μόνιμα αποτελέσματα.
Παραθέτουμε τις κυριότερες τεχνικές που αποτελούν ¨σύμμαχο¨ μας στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας σήμερα και είναι οι ακόλουθες:
- Μεσοθεραπεία κυτταρίτιδας
- Καταπολέμηση με διάλυση του τοπικού περιττού λίπους
- Καταπολέμηση με αντι-λιποδυστροφικούς παράγοντες