Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Τριχόπτωση – Αλωπεκίες

αντιμετωπιση τριχοπτωσης

Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται.Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας).

Η τριχόπτωση αποτελεί κατάσταση η οποία αγγίζει τόσο την ανδρική όσο και την γυναικεία πραγματικότητα, παρουσιάζοντας στις μέρες μας αυξητική τάση εμφάνισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είδη τριχόπτωσης

  • Ανδρογενετική Αλωπεκία (φαλάκρα)

Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

  • Γυροειδής Αλωπεκία

Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.

  • Μυκητιασικές λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής.

Στην περίπτωση αυτή οι τρίχες σπάζουν ακριβώς στο σημείο της έκφυσής τους από το θύλακα. Οφείλονται σε δερματόφυτα ή σε τριχόσπορα. Αντιμετωπίζονται με την σωστή και έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία.

  • Καταστροφή των μαλλιών από τη συνεχή “περιποίηση”

Τα κορίτσια και ειδικά οι έφηβες δυστυχώς, πολλές φορές αντί να περιποιούνται τα μαλλιά τους τα ταλαιπωρούν. Το πολύ συχνό πλύσιμο, χτένισμα, το ίσιωμα των μαλλιών ή αντίθετα οι προσπάθειες τους να σγουρύνουν τα μαλλιά τους καταστρέφουν την τρίχα. Επίσης το συχνό στέγνωμα με ζεστό αέρα καθώς και οι συχνές αλλαγές στο στιλ των μαλλιών, ειδικά αν αυτό προϋποθέτει τέντωμα των μαλλιών τότε οδηγεί ,στην καταστροφή τους.

Εκτός όμως από αυτές τις αναστρέψιμες ή τις αλωπεκίες που τις επιβραδύνουμε με φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν κι εκείνες που καταλείπουν μόνιμη αλωπεκία. Οι βασικότερες από αυτές είναι:

 1. Θυλακικός λειχήνας τριχωτού κεφαλής
 2. Ερυθηματώδης λύκος
 3. Εν τω βάθει θυλακίτιδα τριχωτού κεφαλής

Διαφορές Ανδρικής – Γυναικείας Τριχόπτωσης

 1. Η γυναικεία τριχόπτωση είναι πιο κυκλικό φαινόμενο από ότι η ανδρική και πιο επιρρεπής στην επίδραση εξωτερικών παραγόντων και φαρμακευτικών αγωγών.
 2. Για τον ανδρικό πληθυσμό, συσχετίζονται 3 παράγοντες για τη δημιουργία ανδρογενετικής αλωπεκίας: οι κληρονομικές καταβολές, η δράση των ορμονών και η ηλικία. Για τη γυναίκα, η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή και δεν επηρεάζεται πάντοτε από την ηλικία.
 3. Για τους άνδρες, στις περιπτώσεις γενετικής προδιάθεσης, η ορμονική επίδραση οφείλεται στην παρουσία της τεστοστερόνης και των παραγώγων της, ενώ στη γυναικεία τριχόπτωση πλήθος άλλων ορμονών επιδρούν στα τριχοθυλάκια.
 4. Στις γυναίκες, τα τριχοθυλάκια που επηρεάζονται από τη δράση των ορμονών είναι συνήθως διάχυτα σε όλη την έκταση του τριχωτού, ενώ στους άνδρες βρίσκονται συγκεντρωμένα στη μετωπιαία γραμμή και προς το εσωτερικό του τριχωτού μέχρι την κορυφή. Δηλαδή η ανδρική και η γυναικεία τριχόπτωση προσδιορίζονται από διαφορετικά μοντέλα αραίωσης (Male Pattern Hair Loss / Female Pattern Hair Loss). Επιπλέον, οι γυναίκες διατηρούν συνήθως τη μετωπιαία γραμμή σε αντίθεση με τους άνδρες στους οποίους αποτελεί συχνά το πρώτο τμήμα του τριχωτού που πλήττεται από την τριχόπτωση.
 5. Η πιο συνήθης αιτία της γυναικείας τριχόπτωσης είναι οι ορμονικές διαταραχές.

Αν και οι αιτίες διαφοροποίησης μεταξύ ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωσης δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί έως τώρα, εντούτοις σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό κάθε φύλου, όπως και οι έντονες ορμονικές διακυμάνσεις του γυναικείου οργανισμού (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση).

Η διαδικασία της αραίωσης των τριχών είναι τόσο σταδιακή που ακόμα και το άτομο που επηρεάζεται από αυτήν, δεν την προσέχει άμεσα. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να συγκρίνει το πώς αυτή πιθανόν εξελίσσεται.

Ο έγκαιρος εντοπισμός των αιτιών της τριχόπτωσης είναι καθοριστικός για να επιλεχθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να αρχίσει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για να προστατευθούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια από περαιτέρω και πιθανόν μη αναστρέψιμη εξασθένιση.

Οι υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δρουν συνεργικά (επιλέγεται δηλαδή ένα θεραπευτικό σχήμα που τις συνδυάζει), έχουν τους εξής στόχους:

 • Την παύση της τριχόπτωσης
 • Τη σταθεροποίηση της αραίωσης
 • Την ενδυνάμωση των τριχοθυλακίων
 • Την ενίσχυση της τοπικής μικροκυκλοφορίας
 • Τη διέγερση της τριχοφυΐας
 • Την κάλυψη της περιοχής της αραίωσης