Τριχόπτωση αποκαλείται η πτώση των μαλλιών του ανθρώπου από το τριχωτό τμήμα της κεφαλής.Υπάρχει η φυσιολογική τριχόπτωση κατά την οποία χάνονται καθημερινά κάποιες τρίχες, λόγω του γεγονότος ότι η τρίχα ανακυκλώνεται.Υπάρχει όμως και η τριχόπτωση κατά την οποία πέφτουν περισσότερες από 100 τρίχες ημερησίως, από τις οποίες κάποιες δεν επανεμφανίζονται. Η πτώση δεν είναι σταθερή και παρουσιάζει εποχική διακύμανση. Αυτή η τριχόπτωση είναι η παθολογική. Έτσι δημιουργείται αραίωση στο κεφάλι διαφόρων βαθμών (στάδια αλωπεκίας).
Η τριχόπτωση αποτελεί κατάσταση η οποία αγγίζει τόσο την ανδρική όσο και την γυναικεία πραγματικότητα, παρουσιάζοντας στις μέρες μας αυξητική τάση εμφάνισης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Είδη τριχόπτωσης
Η τριχόπτωση αυτού του τύπου εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στην εμπρόσθια γραμμή, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Συχνότερα και σε μεγαλύτερο βαθμό εμφανίζεται στους άνδρες. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των μαλλιών και σε άτομα με γενετική προδιάθεση.
Η τριχόπτωση είναι ασταθής και δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος.
Στην περίπτωση αυτή οι τρίχες σπάζουν ακριβώς στο σημείο της έκφυσής τους από το θύλακα. Οφείλονται σε δερματόφυτα ή σε τριχόσπορα. Αντιμετωπίζονται με την σωστή και έγκαιρη φαρμακευτική θεραπεία.
Τα κορίτσια και ειδικά οι έφηβες δυστυχώς, πολλές φορές αντί να περιποιούνται τα μαλλιά τους τα ταλαιπωρούν. Το πολύ συχνό πλύσιμο, χτένισμα, το ίσιωμα των μαλλιών ή αντίθετα οι προσπάθειες τους να σγουρύνουν τα μαλλιά τους καταστρέφουν την τρίχα. Επίσης το συχνό στέγνωμα με ζεστό αέρα καθώς και οι συχνές αλλαγές στο στιλ των μαλλιών, ειδικά αν αυτό προϋποθέτει τέντωμα των μαλλιών τότε οδηγεί ,στην καταστροφή τους.
Εκτός όμως από αυτές τις αναστρέψιμες ή τις αλωπεκίες που τις επιβραδύνουμε με φαρμακευτική αγωγή, υπάρχουν κι εκείνες που καταλείπουν μόνιμη αλωπεκία. Οι βασικότερες από αυτές είναι:
Αν και οι αιτίες διαφοροποίησης μεταξύ ανδρικής και γυναικείας τριχόπτωσης δεν έχουν πλήρως εξακριβωθεί έως τώρα, εντούτοις σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν τα διαφορετικά επίπεδα ορμονών στον οργανισμό κάθε φύλου, όπως και οι έντονες ορμονικές διακυμάνσεις του γυναικείου οργανισμού (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση).
Η διαδικασία της αραίωσης των τριχών είναι τόσο σταδιακή που ακόμα και το άτομο που επηρεάζεται από αυτήν, δεν την προσέχει άμεσα. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να συγκρίνει το πώς αυτή πιθανόν εξελίσσεται.
Ο έγκαιρος εντοπισμός των αιτιών της τριχόπτωσης είναι καθοριστικός για να επιλεχθεί το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα και να αρχίσει άμεσα η αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και για να προστατευθούν τα υπάρχοντα τριχοθυλάκια από περαιτέρω και πιθανόν μη αναστρέψιμη εξασθένιση.
Οι υπάρχουσες θεραπείες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δρουν συνεργικά (επιλέγεται δηλαδή ένα θεραπευτικό σχήμα που τις συνδυάζει), έχουν τους εξής στόχους:
All4Skin © 2023 | Κατασκευή Ιστοσελιδων - Web Builders