Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ
ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτεϊνη, που αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Σε νεαρή ηλικία, η σύνθεση και η αποδόμηση του Υαλουρονικού οξέος που παράγει ο οργανισμός μας, βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία, ώστε όσο Υαλουρονικό διασπάται, τόσο να δημιουργείται. Όμως με τη πάροδο της ηλικίας, η αποδόμησή του γίνεται σε μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ότι η σύνθεσή του, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του και να δημιουργούνται ρυτίδες και πτυχές στο πρόσωπο. Το υαλουρονικό οξύ που παράγεται με βιολογικά μέσα είναι ένα άχρωμο, παχύρευστο και άοσμο υλικό, σε μορφή gel, που βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα σε προγεμισμένες σύριγγες.


ΠΟΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ

     Βήμα 1ο 

Αρχικά γίνεται μία πρώτη συνάντηση με τη  δερματολόγο του ιατρείου Ζωή Βεηκώντη, που σκοπό έχει να αναγνωρίσει την περιοχή ή τις περιοχές που χρειάζονται αποκατάσταση και την ίδια στιγμή αποφασίζεται και το είδος του υαλουρονικού που θα χρησιμοποιηθεί. Το στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις οι προσδοκίες του ασθενούς διαφέρουν από αυτό που είναι ιατρικά και αισθητικά δόκιμο να γίνει. Για παράδειγμα πολλές φορές ο ασθενής επιθυμεί να βελτιώσει τη ρινοπαρειακή του αύλακα , χωρίς όμως να λάβει υπόψιν του ελλείμματα όγκου που μπορεί να υπάρχουν στα ζυγωματικά ή στις ρυτίδες πικρίας που έχουν εμφανιστεί. Ο ρόλος του γιατρού είναι :

 • να καταννοήσει την επιθυμία του ασθενούς και τις ανάγκες του και 

 • να τις συνδυάσει με τις ιδαίτερες αναλογίες του προσώπου του, ώστε να προκύψει το αρτιότερο αποτέλεσμα.

     
    Βήμα 2ο

     Ακολουθεί η έγχυση του υαλουρονικού με τη βοήθεια λεπτής σύριγγας ή με τη χρήση ατραυματικής μικροκάνουλας και η δερματολόγος τοποθετεί το Υαλουρονικό στο κατάλληλο βάθος των ρυτίδων, ώστε αυτές να γεμίσουν και να επιπεδωθούν ή ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα .

     Βήμα 3ο

       Στο τέλος η γιατρός κάνει ελαφρύ μασάζ στην περιοχή προκειμένου να υπάρχει φυσικότητα στην κίνηση , χωρίς το υλικό να φαίνεται ή να δημιουργεί αντιαισθητικά εξογκώματα . 
        Η διαδικασία ολοκληρώνεται με τις απαραίτητες οδηγίες που πρέπει να ακολουθηθούν , ώστε ο ασθενής να νιώθει άνετος και ασφαλής. 
      Αμέσως μετά ο ασθενής μπορεί να ακολουθήσει το καθημερινό του πρόγραμμα , αφού δε θα νιώθει πόνο ή άλλη ενόχληση.

    Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη υαλουρονικού οξέος ανάλογα με την περιοχή, το πάχος του δέρματος και το μέγεθος των ρυτίδων που έχει το πρόσωπο κάθε ασθενούς.

      Το εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος ( filler ) που τοποθετείται με αυτή τη διαδικασία, ενσωματώνεται πλήρως στο δέρμα, έτσι ώστε δύσκολα να μπορεί κανείς να το διακρίνει μερικές μέρες μετά την εφαρμογή του. 

    

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΤΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος (fillers) επιτυγχάνουν γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου και σκοπό έχουν να επιπεδώνουν τις πτυχές που δημιουργούνται στο δέρμα μας λόγω της ηλικίας, αλλά και της επίδρασης του ήλιου ή και των συνηθειών μας όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να συγκρατεί μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του σε νερό, καταλαβαίνουμε ότι η περιοχή στην οποία εφαρμόζεται γίνεται εξαιρετικά ενυδατωμένη. Με το υαλουρονικό οξύ το δέρμα αποκτάει και πάλι τον χαμένο του όγκο, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του και με τον τρόπο αυτό δείχνει νεότερο, λείο και πιο φωτεινό.

 Οι περιοχές που εφαρμόζεται είναι :

 1. το μέτωπο,
 2. τα ζυγωματικά,
 3. οι ρινιπαρειακές πτυχές (ρινοχειλικές πτυχές ),
 4. το περίγραμμα του προσώπου,
 5. τα μάτια (tear trough ) και τους μαύρους κύκλους,
 6. ο λαιμός,
 7. το μπούστο, καθώς και
 8. τα χείλη όπου διορθώνουμε το περίγραμμα και βελτιώνουμε τον όγκο τους,
 9. η μύτη, για να αποκαταστήσουμε τη συμμετρία,
 10. οι κρόταφοι,
 11. οι γραμμές μαριονέτας ( marionettes lines ) στα πλάγια του στόματος,
 12. τα χέρια.
ΘΑ ΕΧΩ ΣΗΜΑΔΙΑ – ΘΑ ΠΟΝΑΩ- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ;

      Ο ασθενής μετά την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος φεύγοντας από το ιατρείο δε νιώθει πόνο ούτε κάποια άλλη ενόχληση και επομένως μπορεί να επιστρέψει στις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Πιθανώς να εμφανιστεί:

 1. ήπια εκχύμωση ( μελανιά ) στο σημείο της έγχυσης που υποχωρεί όμως σε μερικές ημέρες.

 1. ερυθρότητα της περιοχής που τοποθετήθηκε το υλικό από τη βελόνα.

 1. ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής που θεραπεύτηκε , το οποίο υποχωρεί πλήρως μέσα σε 1-2 ημέρες.

     Επιθυμητό είναι ο ασθενής τις επόμενες ημέρες να πίνει αρκετό νερό και να ενυδατώνει συνεχώς τον οργανισμό του, προκειμένου το υλικό να πάρει τον όγκο που πρέπει. Καλό θα ήταν επίσης για 1-2 ημέρες να κοιμηθεί ανάσκελα προκειμένου να μη μετακινηθεί το υλικό από τη θέση εφαρμογής του.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά την έγχυση του υαλουρονικού οξέος, όμως μεγιστοποιείται μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οπότε και το Υαλουρονικό ενσωματώνεται πλήρως στο δέρμα. Μετά από 10-15 ημέρες καλούμε τον ασθενή να επιστρέψει στο ιατρείο προκειμένου να ελεγχθεί το αποτέλεσμα και να διορθωθεί  εάν υπάρχει τυχόν ατέλεια.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΠΡΙΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ 1-2 μέρες πριν την εφαρμογή.

 • Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά όπως ασπιρίνη ή αντιφλεγμονώδη , καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό , γιατί αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανιάς στο σημείο της έγχυσης.

 • Προγραμματίστε το ρτβ σας να απέχει 1 εβδομάδα περίπου από σημαντικές υποχρεώσεις σας. Πάντα υπάρχει πιθανότητα ανεπιθύμητης μελανιάς . Στην περίπτωση που θέλετε να τοποθετήσετε υαλουρονικό στα χείλη , καλό να είναι να γνωρίζετε ότι τις επόμενες 1-2 ημέρες θα υπάρχει οίδημα , το οποίο σταδιακά εξαφανίζεται.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
 • Κατανάλωση άφθονου νερού. Το υαλουρονικό είναι υδρόφιλο μόριο και σίγουρα το βοηθάτε να λάβει τον σωστό του όγκο.

 • Αποφύγετε κάθε είδους μασάζ στην περιοχή της θεραπείας. Υπάρχει κίνδυνος να μετατοπιστεί το υλικό από τη θέση της έγχυσης. Μπορείτε κανονικά να κάνετε την καθημερινή σας ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας με ελαφριές κινήσεις. Κατά τη διαδικασία αυτή πιθανό είναι να ψηλαφάτε το υλικό κάτω από το δέρμα σας. Μην το πιέζετε . Είναι φυσιολογικό , αφού το υλικό ενσωματώνεται στο δέρμα σας μετά από περίπου 15 ημέρες.

 • Αποφύγετε την κατανάλωση καυτών και καυτερών φαγητών καθώς και αλκοόλ για 2 ημέρες μετά τη θεραπεία γιατί μπορεί να επιτείνουν το οίδημα.

 • Αποφύγετε τη γυμναστική για 1-2 ημέρες , ανάλογα με την περιοχή τοποθέτησης του υλικού.

 • Το μακιγιάζ σας μπορείτε να το εφαρμόζετε κανονικά χωρίς περιορισμούς.

 • Σε περίπτωση οιδήματος ή μελανιάς μπορείτε να τοποθετήσετε κρέμα με Arnica αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.
ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το Υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να εφαρμόζεται :

 1. στις γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας,

 1. σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο υλικό.

 1. σε άτομα με γνωστό νόσημα του κολλαγόνου.

    Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στο είδος του υαλουρονικού που χρησιμοποιείται.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η εφαρμογή του υαλουρονικού πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο ιατρό και με πιστοποιημένα υλικά .

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε ανώτερης ποιότητας υλικά με : CE & FDA που έχουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων .


ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ FILLERS ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 


ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΕΧΟΥΝ  :

 • οι γνώσεις του γιατρού επάνω στις εγχύσεις των Fillers ,
 • η βαθιά γνώση πάνω στην ανατομία της υπό θεραπείας περιοχής , ωστε να γνωρίζει πού δεν πρέπει να παρέμβει και τέλος
 • η συνεχής κατάρτισή του επάνω σε καινοτόμες εφαρμογές και τεχνικές ,