Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Υαλουρονικό Οξύ

υαλουρονικο οξυ

Τι είναι Υαλουρονικό οξύ;

Το Υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτεϊνη, που αποτελεί το κύριο δομικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού. Σε νεαρή ηλικία, η σύνθεση και η αποδόμηση του Υαλουρονικού οξέος που παράγει ο οργανισμός μας, βρίσκεται σε δυναμική ισορροπία, ώστε όσο Υαλουρονικό διασπάται, τόσο να δημιουργείται. Όμως με τη πάροδο της ηλικίας, η αποδόμησή του γίνεται σε μεγαλύτερο ρυθμό απ’ ότι η σύνθεσή του, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τον όγκο και τη σφριγηλότητά του και να δημιουργούνται ρυτίδες και πτυχές στο πρόσωπο. Το υαλουρονικό οξύ που παράγεται με βιολογικά μέσα είναι ένα άχρωμο, παχύρευστο και άοσμο υλικό, σε μορφή gel, που βρίσκεται αποθηκευμένο μέσα σε προγεμισμένες σύριγγες.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΕΝΕΣΙΜΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ

Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέος επιτυγχάνουν γέμισμα των ρυτίδων του προσώπου και σκοπό έχουν να επιπεδώνουν τις πτυχές που δημιουργούνται στο δέρμα μας λόγω της ηλικίας, αλλά και της επίδρασης του ήλιου ή και των συνηθειών μας όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη ύπνου. Δεδομένου ότι το υαλουρονικό οξύ έχει την ικανότητα να συγκρατεί μέχρι και 1000 φορές τον όγκο του σε νερό, καταλαβαίνουμε ότι η περιοχή στην οποία εφαρμόζεται γίνεται εξαιρετικά ενυδατωμένη. Με το υαλουρονικό οξύ το δέρμα αποκτάει και πάλι τον χαμένο του όγκο, τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του και με τον τρόπο αυτό δείχνει νεότερο, λείο και πιο φωτεινό. Οι περιοχές που εφαρμόζεται ειναι το μέτωπο, τα ζυγωματικά, οι ρινιπαρειακές πτυχές, το περίγραμμα του προσώπου, ο λαιμός, το μπούστο, καθώς και τα χείλη όπου διορθώνουμε το περίγραμμα και βελτιώνουμε τον όγκο τους.

ΠΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αρχικά γίνεται μία πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ιατρό, που σκοπό έχει να αναγνωρίσει την περιοχή ή τις περιοχές που χρειάζονται αποκατάσταση και την ίδια στιγμή αποφασίζεται και το είδος του υαλουρονικού που θα χρησιμοποιηθεί. Υπάρχουν 3-4 είδη υαλουρονικού οξέος ανάλογα με την περιοχή, το πάχος του δέρματος και το μέγεθος των ρυτίδων που έχει το πρόσωπο κάθε ασθενούς. Έτσι στην επόμενη επίσκεψη πραγματοποιείται η έγχυση του υλικού με τη βοήθεια λεπτής σύριγγας και ο ιατρός τοποθετεί το Υαλουρονικό στο βάθος των ρυτίδων, ώστε αυτές να γεμίσουν και να επιπεδωθούν. Το εμφύτευμα υαλουρονικού οξέος που τοποθετείται με αυτή τη διαδικασία, ενσωματώνεται πλήρως στο δέρμα, έτσι ώστε δύσκολα να μπορεί κανείς να το διακρίνει μερικές μέρες μετά την εφαρμογή του.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ;

Η διαδικασία έγχυσης του υαλουρονικού διαρκεί περίπου 15-20 λεπτά και μπορεί εύκολα να συνδυαστεί και με άλλες δερματολογικές εφαρμογές όπως θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη ή χημικό peeling. Η όλη διαδικασία είναι ανώδυνη, όμως σε περίπτωση έντονης ενόχλησης γίνεται πριν την έγχυση εφαρμογή αναισθητικής κρέμα στην περιοχή όπου θα γίνει η έγχυση.

ΘΑ ΕΧΩ ΣΗΜΑΔΙΑ – ΘΑ ΠΟΝΑΩ- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΣΟ;

Ο ασθενής φεύγοντας από το ιατρείο δε νιώθει πόνο ούτε κάποια άλλη ενόχληση και επομένως μπορεί να επιστρέψει στις κοινωνικές του υποχρεώσεις. Πιθανώς να εμφανιστεί ήπια εκχύμωση ( μελανιά ) στο σημείο της έγχυσης που υποχωρεί όμως σε μερικές ημέρες. Επιθυμητό είναι ο ασθενής τις επόμενες ημέρες να πίνει αρκετό νερό και να ενυδατώνει συνεχώς τον οργανισμό του, προκειμένου το υλικό να πάρει τον όγκο που πρέπει. Καλό θα ήταν επίσης για 1-2 ημέρες να κοιμηθεί ανάσκελα προκειμένου να μη μετακινηθεί το υλικό από τη θέση εφαρμογής του. Κάτι άλλο δε χρειάζεται να κάνει ο ασθενής.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ;

Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά την έγχυση του υλικού, όμως μεγιστοποιείται μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, οπότε και το Υαλουρονικό ενσωματώνεται πλήρως στο δέρμα. Μετά από 10-15 ημέρες καλούμε τον ασθενή να επιστρέψει στο ιατρείο προκειμένου να ελεγχθεί το αποτέλεσμα και να διορθωθεί  εάν υπάρχει τυχόν ατέλεια.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το Υαλουρονικό οξύ δεν πρέπει να εφαρμόζεται στις γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας, καθώς και σε άτομα με γνωστή υπερευαισθησία στο υλικό.