Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Ακμή Ενηλίκων

αντιμετωπιση ακμης

Η ακμή είναι η συχνότερη δερματική νόσος και παρότι εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους μπορεί να προσβάλει ενήλικες γυναίκες και άνδρες σε ποσοστό 15-40%. Ως ενήλικος ακμή ορίζεται η ακμή μετά την ηλικία των 25 ετών και διακρίνεται σε :

επίμονη ακμή (persistent acne), με έναρξη στην εφηβεία και συνέχιση στην ενήλικο ζωή ή

σε όψιμη ακμή (acne tarda), όταν η ακμή πρωτοεμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών.

Η ενήλικος ακμή παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εντοπίζεται συνήθως στο κάτω τριτημόριο του προσώπου και διαδράμει  χρόνια πορεία ακολουθούμενη απο περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

Αντιμετωπιση Ακμης Ενηλικων

Μερικές φορές, τα άτομα που πάσχουν από ενήλικο ακμή, έχουν υπερευαισθησία στο πρόσωπο και παρουσιάζουν ένα μόνιμο ερύθημα,και γι΄αυτο η πάθηση ονομάζεται ροδόχρους ακμή. Πρόκειται για μια άσηπτη φλεγμονή, που προσβάλλει συχνότερα άτομα ηλικίας 30-50 χρόνων και που δεν οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο. Είναι ένα οίδημα της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα οφειλόμενο σε αγγειοδιαστολή των τριχοειδών του δέρματος του προσώπου ή και του λαιμού και του στέρνου.

Αιτίες για την εμφάνισή της ακμής είναι κυρίως οι ορμονικές μεταβολές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), η λήψη ορμονών, οι θυρεοειδοπάθειες  και το στρες, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει  και ο κληρονομικός παράγοντας. Συχνά η εμφάνιση ακμής στην ενήλικη ζωή έχει τα ίδια συμπτώματα με την εφηβική ακμή.

H ακμή των ενηλίκων διαρκεί αρκετά χρόνια σε αντίθεση με την εφηβική, η οποία κάνει τον κύκλο της και τελικά υποχωρεί.

Η ακμή των ενηλίκων έχει διαφορετική μορφή απ’ ό,τι αυτή των εφήβων. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή κάτω από τη μύτη, στα μάγουλα, το πιγούνι και τον λαιμό και απασχολεί κυρίως γυναίκες.

Στις μέρες μας το θεραπευτικό οπλοστάσιο συμπεριλαμβάνει διάφορες λύσεις :

  1. Για την αντιμετώπιση της ακμής η τοπική θεραπεία με ειδικό καθαριστικό σαπούνι και ειδική κρέμα ή λοσιόν,ενδείκνυται για τις πιο «ελαφριές» περιπτώσεις.
  2.  Δερμοαπόξεση ή peeling ανά διαστήματα συνιστάται για πιο βαθύ καθαρισμό, προκειμένου να ανακουφίζεται το δέρμα από το σμήγμα και την έντονη λιπαρότητα.
  3. Στις βαριές περιπτώσεις ακμής μπορεί να χορηγηθεί συστηματική θεραπεία, δηλαδή φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα. Στην περίπτωση αυτή η αγωγή συστήνεται για ορισμένους μήνες, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η  εργαστηριακή παρακολούθηση του ασθενούς.
  4. Μια πιο επεμβατική λύση είναι το laser, το οποίο επιλέγεται συνήθως για αντιμετώπιση ουλών και συνδυάζεται με κάποια από τις υπόλοιπες θεραπείες.
  5. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις της ροδόχρους ακμής, η αντιμετώπιση γίνεται με πολύ μικρές δόσεις αντιβιοτικών, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και όχι αντιβιοτική δράση στην επιδερμίδα.