Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

αντιμετωπιση ακμης

Η ακμή είναι η συχνότερη δερματική νόσος και παρότι εμφανίζεται κυρίως στους εφήβους μπορεί να προσβάλει ενήλικες γυναίκες και άνδρες σε ποσοστό 15-40%. Ως ενήλικος ακμή ορίζεται η ακμή μετά την ηλικία των 25 ετών και διακρίνεται σε :

επίμονη ακμή (persistent acne), με έναρξη στην εφηβεία και συνέχιση στην ενήλικο ζωή ή

όψιμη ακμή (acne tarda), όταν η ακμή πρωτοεμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών.

Η ενήλικος ακμή παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, εντοπίζεται συνήθως στο κάτω τριτημόριο του προσώπου και διαδράμει  χρόνια πορεία ακολουθούμενη απο περιόδους εξάρσεων και υφέσεων.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΑΚΜΗ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ 

Στο ιατρείο μας χρησιμοποιούμε διαφορετικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της ακμής : 

 • Βαθύς καθαρισμός του προσώπου με Hydrafacial ή Δερμοαπόξεση με διαμάντι.
 • Χημικά peelings μόνα τους ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες όπως είναι ο καθαρισμός και το microneedling . Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα οξέα είναι το σαλικυλικό , το TCA , το γλυκολικό και το αζελαικό οξύ. Η χρήση τους στην ακμή είναι αποδεδειγμένη, αφού μειώνουν σε ελάχιστο χρόνο τη φλεγμονή, ενώ μέσω της απολέπισης ( που σε μερικά peelings δεν είναι αισθητή στον ασθενή ) οδηγούν το δέρμα στην ανάπλαση . Το αποτέλεσμά τους είναι εμφανές λίγες μέρες μετά τον καθαρισμό , όπου το δέρμα φαίνεται λείο και υγιές , χωρίς ερυθρότητα και φλεγμονώδεις βλάβες.
 • Φωτοδυναμική θεραπεία και φωτοδυναμικά peelings. Η χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος ( μπλε και κόκκινο ), έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση στην ακμή, ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ερυθρότητα συνολικά του δέρματος.
 • Lasers που σκοπό έχουν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί η ακμή στο δέρμα αφενός και την υπερμελάγχρωση από τις φλεγμονώδεις βλάβες αφετέρου . Η χρήση Laser βοηθάει στη γρήγορη ανάπλαση της επιδερμίδας και καθυστερεί την επανεμφάνιση των φλεγμονωδών βλαβών. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε:
 1.   Laser CO2 για τη διάνοιξη και την αποκατάσταση των κύστεων, 
 2.   Laser Fractional για την ανάπλαση της επιδερμίδας 
 3.   Laser V20 Viora που επαναφέρει το χρωματικό τόνο του δέρματος από τις συνέχεις φλεγμονές .
 • Micronnedling για την αποκατάσταση των ουλών και των λοιπών ανωμαλιών που έχει αφήσει η ακμή στο δέρμα.     
  Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πλέον εξελιγμένο σύστημα Microneedling NEOPEN BY TOSKANI MED το οποίο αποτελεί ιατροτεχνολογικό προϊόν ( medical device ). Χάρη στις ειδικά σχεδιασμένες κεφαλές του από τιτάνιο μίας χρήσης , έχει τη δυνατότητα να επουλώνει το δέρμα , προκαλώντας μικροτραύμα με στοχευμένο τρόπο. Χρησιμοποιεί δηλαδή την ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται , ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στα θεραπευτικά προϊόντα να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητας τους.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΗΣ BEFORE – AFTER

Συχνά και σε συνδυασμό με τις θεραπείες που πραγματοποιούνται στο χώρο του ιατρείου, συστήνονται φαρμακευτικά σκευάσματα για τη συνέχιση της αγωγής του ασθενούς στο σπίτι του.

Τα σκευάσματα που συστήνονται συνάδουν με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Ακμή προσώπου – σώματος και μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • τοπικά ρετινοειδή
 • τοπικά αντιβιοτικά
 • αζελαϊκό οξύ
 • αντιβιοτικά δισκία

  Σε περίπτωση σοβαρής κυστικής ακμής, δηλαδή εάν     

 • υπάρχει  μεγάλος αριθμός βλατίδων και φλυκταινών στο στήθος και την πλάτη , καθώς και στο πρόσωπο .
 • έχουν δημιουργηθεί  ουλές ή υπάρχει κίνδυνος για  να δημιουργηθουν νέες ουλές.
 • η κατάστασή της ακμής επιβαρύνει ψυχικά τον ασθενή , προκαλεί χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης και ιδιαίτερο άγχος ,

τότε πιθανότατα να χρειαστεί η συνδρομή της ισοτρετινοΐνης – VIT A .

 Στο ιατρείο μας ο  ασθενής που ξεκινάει αγωγή με ισοτρετινοΐνη , εξετάζεται κάθε μήνα κλινικά  στο ιατρείο και με διαγνωστικές εξετάσεις αίματος , ενώ είναι πλήρως ενημερωμένος για τις πιθανές παρενέργειες και πώς αυτές μπορούν να αποφευχθούν . Τέλος τους πρώτους μήνες της αγωγής πραγματοποιείται (εάν κρίνεται αναγκαίο ) καθαρισμός προσώπου , ώστε να ελαχιστοποιηθεί η έξαρση που συχνά παρατηρείται από τη λήψη της Vit A.

Η εξειδίκευση μας στον τομέα της ακμής , προσφέρει ασφάλεια στον ασθενή και εξασφαλίζει το άριστο κλινικό και αισθητικό αποτέλεσμα .

 Το γνήσιο ενδιαφέρον μας στο πρόβλημα της ακμής και η χρήση των πλέον εξελιγμένων και σύγχρονων τεχνικών προσφέρει άριστα αποτελέσματα και ένα καθαρό και υγιές δέρμα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΕΝΗΛΙΚΟΥ ΜΟΡΦΗΣ BEFORE – AFTER