ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται στο δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό. Προκαλούνται από ορισμένους τύπους ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων ( HPV ). Υπάρχουν εκατοντάδες τύποι του Ιού HPV. Μερικοί από αυτούς είναι ” χαμηλού κινδύνου “ , υπάρχουν όμως και άλλοι τύποι HPV που είναι ” υψηλού κινδύνου “ . Οι τύποι του HPV που είναι ” χαμηλού κινδύνου ” προκαλούν τα κονδυλώματα. Ίσως έχετε ακούσει ότι ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, αλλά ΔΕΝ είναι τα ίδια είδη που σας προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.
Ο HPV είναι το πιο κοινό ΣΜΝ ( Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα ). Μερικές φορές ορισμένοι τύποι HPV «υψηλού κινδύνου» μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Άλλοι τύποι HPV «χαμηλού κινδύνου» μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα στο αιδοίο, στον κόλπο, στον τράχηλο, στο ορθό, στον πρωκτό, στο πέος ή στο όσχεο. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι κοινά και συχνά εμφανιζόμενα, πιστεύεται μάλιστα ότι περίπου το 80% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους θα μολυνθούν από τον Ιό HPV.
Τα Κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις , σαν ελίτσες που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στούς βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων HPV. Επειδή αναφερόμαστε σε ιό οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν οτι ακόμη και μετά την θεραπεία παραμένουν φορείς του ιού δια βίου, ωστόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) κρατά τον ιό υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας για κάποιο λόγο εξασθενήσει, λόγω ασθένειας ή έντονου stress , τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.
Τα κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά και για το λόγο αυτό στο ιατρείο μας επιλέγουμε να τα αφαιρούμε άμεσα και δίνουμε προτεραιότητα σε αυτά τα ραντεβού για τη γρήγορη αποκατάσταση.
Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πλέον εξελιγμένο Χειρουργικό Laser CO2 για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων.
ΒΗΜΑ 1ο
Πραγματοποιείται κλινική εξέταση από τη Δερματολόγο Ζωή Βεηκώντη , ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση ( εάν δηλαδή οι βλάβες που έχουν παρουσιαστεί είναι κονδυλώματα ). Στη συνέχεια πραγματοποιείται ενημέρωση γύρω από την έννοια των κονδυλωμάτων και του ιού HPV και απαντάμε σε όλες απορίες που μπορεί να έχετε γύρω από το ζήτημα. Εξηγούμε πώς θα γίνει η αφαίρεση και με ποιον τρόπο .
ΒΗΜΑ 2ο
Προχωρούμε στο ίδιο ή σε επόμενο ραντεβού ( ανάλογα με την επιθυμία του ασθενούς ) στην αφαίρεση των κονδυλωμάτων με τη χρήση του Χειρουργικού Laser CO2.
Σειρά έχει η τοπική αναισθησία που είναι μέγιστης σημασίας , μιας και επιθυμούμε η διαδικασία να είναι ανώδυνη για τον ασθενή.
- Εάν τα κονδυλώματα είναι μικρά λιγοστά και διάσπαρτα ,προτιμούμε τη χρήση της τοπικής αναισθησίας σε μορφή κρέμας ξυλοκαΐνης.
- Εάν τα κονδυλώματα είναι μεγάλα σε μέγεθος , πολλαπλά ή κρέμονται από μίσχο , τότε επιλέγουμε την τοπική αναισθησία με ένεση ξυλοκαΐνης ακριβώς κάτω από τη βλάβη.
Η όλη διαδικασία διαρκεί λίγα λεπτά , είναι εντελώς ανώδυνη για τον ασθενή αλλά είναι κυρίως ατραυματική για το δέρμα. Το Χειρουργικό Laser CO2 εκπέμπει την ακτίνα του Laser που στοχεύει ακριβώς πάνω σε κάθε βλάβη , αφήνοντας το γύρω δέρμα και τους ιστούς ανέπαφα. Το γεγονός αυτό βελτιώνει τη θεραπεία , αφού μετά το τέλος της αφαίρεσης ο ασθενής δε νιώθει απολύτως τίποτα και επιπλέον το τραύμα είναι μηδαμινό και ο χρόνος αποκατάστασης ελάχιστος. Τέλος το Χειρουργικό Laser CO2 δημιουργεί μία αντιμικροβιακή κρούστα στην περιοχή του κονδυλώματος , που προστατεύει το δέρμα από τις μολύνσεις.
ΒΗΜΑ 3ο
Αφού αφαιρεθούν όλες οι βλάβες , εξηγούμε και δίνουμε στον ασθενή όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για την ομαλή επούλωση της περιοχής . Επιπλέον χορηγούμε τις απαραίτητες εξετάσεις για τα υπόλοιπα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ( ΣΜΝ ) , ώστε να είναι πλήρως ιατρικά καλυμμένος και ασφαλής.
ΒΗΜΑ 4ο
Προγραμματίζουμε νέο ραντεβού επανεξέτασης για τον έλεγχο εμφάνισης νέων βλαβών στο άμεσο μέλλον . Αυτό γίνεται γιατί πιθανό είναι να υπάρχουν βλάβες που έχουν προγραμματιστεί από τον οργανισμό να εμφανιστούν στο επόμενο διάστημα , χωρίς όμως να το γνωρίζουμε. Ακόμα και η εμφάνιση μίας βλάβης είναι αρκετή για να γίνει επανεξέταση . Στοχεύουμε στο να μειώσουμε το ιϊκό φορτίο , ώστε ο ιός να μην είναι πια ενεργός.
Το Χειρουργικό Laser CO2 είναι :
- ατραυματικό για τους ιστούς και το δέρμα
- ανώδυνο για τον ασθενή
- προσφέρει ταχεία επούλωση στους ιστούς
- μειώνει το χρόνο της θεραπείας
- μειώνει σημαντικά την επανεμφάνιση νέων βλαβών
- αφαιρεί σε σύντομο διάστημα όσες βλάβες κονδυλωμάτων υπάρχουν
- είναι απόλυτα ασφαλές τόσο για την περιοχή των γεννητικών οργάνων , όσο και για αυτήν του πρωκτού και του στόματος
Η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με το Χειρουργικό Laser CO2 με βάση τις τελευταίες έρευνες θεωρείται ο πλέον ενδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος αφαίρεσης όχι μόνο των κονδυλωμάτων αλλά και των υπολοίπων βλαβών που προκαλούνται από το ιό HPV ( μυρμηκιές – θηλώματα ).
Από την άλλη στοχεύουμε να εξαλείψουμε τα κονδυλώματα με τον πιο ανώδυνο τρόπο τόσο για το δέρμα και τον ίδιο τον ασθενή , όσο και για τις ίδιες τις βλάβες. Στο σημείο αυτό να εξηγήσουμε ότι οταν καυτηριάζεται ένα κονδύλωμα ( σε όποια περιοχή και αν βρίσκεται ) δημιουργείται στην περιοχή ένα μικρό τραύμα. Το τραύμα αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων βλαβών από τον ίδιο ιό HPV . Αν και στη βιβλιογραφία αναφέρονται διάφοροι τρόποι για την αφαίρεση των κονδυλωμάτων , εντούτοις ο ηλεκτροκαυτηριασμός και η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο τραυματίζουν υπερβολικά το δέρμα γύρω από τα κονδυλώματα. Το αποτέλεσμα από τις τεχνικές αυτές είναι αφενός έντονος πόνος για τον ασθενή μετά την αφαίρεση και αφετέρου έξαρση του ιού HPV στην περιοχή λόγω του έντονου τραυματισμού.
Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων μοιάζουν με μικρά εξογκώματα ή ελίτσες υπόλευκες ή στο χρώμα του δέρματος. Η εμφάνισή τους από άτομο σε άτομο ποικίλλει. Έτσι μπορεί να παρουσιαστεί μόνο ένα κονδύλωμα ή περισσότερα από αυτά , τα οποία μπορούν να είναι μεγάλα ή μικρά ή να κρέμονται από μίσχο. Τα κονδυλώματα έχουν την τάση να συνενώνονται μεταξύ τους και να πολλαπλασιάζονται , ώστε σε μικρό χρονικό διάστημα να νιώθετε ότι ενώ είχατε μόνο ένα από αυτά , ξαφνικά έγιναν μεγάλα και πολλά.
Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι) επιφάνεια και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Προεξέχουν από το δέρμα είναι ψηλαφητά και ανώδυνα ενώ σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.Το χρώμα τους ποικίλει από ρόδινο έως καφεοειδές. Οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές.
Τα κονδυλώματα μπορούν να εμφανιστούν :
- στη βουβωνική χώρα από τον ομφαλό και κάτω
- στο αιδοίο ,
- στον κόλπο ,
- στον τράχηλο ,
- στο πέος ,
- στο όσχεο ,
- στον πρωκτό ,
- στο στόμα και τη γλώσσα ,
- στο φάρυγγα .
Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο δερματολόγος μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Πριν την εξέταση στο δερματολόγο σας , σας συστήνουμε να μην αποτριχώσετε την περιοχή που βρίσκονται τα κονδυλώματα με ξυράφι ή αποτριχωτικό κερί . Σίγουρα ο σκοπός είναι να βοηθήσετε το δερματολόγο να δει καλύτερα την ή τις βλάβες και ο σκοπός είναι να τον βοηθήσετε. Όμως αντί γι ’ αυτό ερεθίζετε έντονα την περιοχή και την τραυματίζετε , με αποτέλεσμα τα κονδυλώματα να πολλαπλασιαστούν γρηγορότερα . Επιπλέον υπάρχει κίνδυνος να κόψετε κάποιο από αυτά με αποτέλεσμα αιμορραγία και πόνο.
Μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη.Τρόπος μετάδοσης αποτελεί και η έμμεση επαφή (π.χ. αν αγγίξει κάποιος ένα κονδύλωμα και με το ίδιο χέρι αγγίξει τα γεννητικά του όργανα ή τον πρωκτό)
Ο ιός HPV μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής με το δέρμα των γεννητικών οργάνων και μπορεί να μολύνει άνδρες και γυναίκες.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Τα προφυλακτικά προσφέρουν κάποια αλλά όχι πλήρη προστασία από τον HPV καθώς δεν καλύπτουν όλο το δέρμα των γεννητικών οργάνων. Η περιοχή που περιλαμβάνει τη βουβωνική χώρα και τις μηροβουβωνικές πτυχές και την περιοχή του πρωκτού ( σε άνδρες και γυναίκες ) και το όσχεο στους άνδρες δεν προστατεύονται με το προφυλακτικό και επομένως η τριβή που δέρματος κατά τη σεξουαλική επαφή προκαλεί την άμεση μετάδοση των κονδυλωμάτων .
Μπορείτε να εκτεθείτε στον HPV την πρώτη φορά που έχετε σεξουαλική δραστηριότητα ή μόνο από έναν σεξουαλικό σύντροφο.
Στις γυναίκες η διάγνωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού οφθαλμού ή με τη βοήθεια φακού αν οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία.
Μπορεί ωστόσο εάν οι βλάβες βρίσκονται στα εσωτερικά γεννητικά όργανα όπως ο κόλπος και ο τράχηλος της μήτρας να χρειαστεί Test Παπανικολάου – Κολποσκόπηση και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο.
Συνήθεις θέσεις εντόπισης στη γυναίκα είναι:
- Στη βουβωνική περιοχή
- Στις μηροβουβωνικές πτυχές
- Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου
- Στην κλειτορίδα
- Στον κόλπο
- Στον πρωκτό
- Στον τράχηλο της μήτρας
Στους άνδρες η διάγνωση τίθεται με την κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων η οποία αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής. Οι αλλοιώσεις εντοπίζονται κυρίως στο χρώμα του δέρματος (λευκές – υπόλευκες – ή πιο σκούρες από το χρώμα του δέρματος ), στο σχήμα (επίπεδες ή επηρμένες), και μπορούν να είναι μεμονωμένες ή κατά συστάδες ή να κρέμονται από μίσχο .
Συνήθεις θέσεις εντόπισης στον άνδρα ειναι :
- Στην βουβωνική περιοχή
- Στις μηροβουβωνικές πτυχές
- Στο όσχεο
- Στον πρωκτό
- Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)
- Στο σώμα του πέους
-
Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες).
Οι λοιμώξεις από τον HPV είναι συχνές. Τα προφυλακτικά βοηθούν στην πρόληψη του HPV αλλά δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία γιατί δεν καλύπτουν όλο το δέρμα των γεννητικών οργάνων.
Οι παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη από HPV περιλαμβάνουν:
- Αριθμός σεξουαλικών συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων , τόσο πιο πιθανό είναι να προσβληθείτε από λοίμωξη από τον ιό HPV των γεννητικών οργάνων . Η σεξουαλική επαφή με έναν σύντροφο που είχε πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους αυξάνει επίσης τον κίνδυνο.
- Ηλικία. Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων εμφανίζονται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Παρόλα αυτά μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.
- Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ( π.χ μετά από κάποια ασθένεια , σε περιόδους έντονου stress ή σοβαρών αλλαγών στη ζωή του ατόμου ) διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από HPV ή αναζωπύρωσης μιας παλαιάς λοίμωξης . Σημαντικό επίσης ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής , το κάπνισμα καθώς και η διατροφή. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εξασθενήσει από το HIV/AIDS ή από φάρμακα που καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα που χρησιμοποιούνται μετά από μεταμοσχεύσεις οργάνων.
- Κατεστραμμένο δέρμα. Οι περιοχές του δέρματος που έχουν τρυπηθεί ή ανοίξει είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Aυτός είναι και ο λόγος που συνιστούμε διακοπή της χρήσης ξυραφιού ως μέσο αποτρίχωσης στη γεννητική περιοχή μέχρι να απομακρυνθούν τελείως τα κονδυλώματα.
- Προσωπική επαφή. Το να αγγίζετε τα κονδυλώματα κάποιου ή να μην λαμβάνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις πριν τη σεξουαλική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HPV .
Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από λοιμώξεις από τον HPV , αλλά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να αναπτυχθεί μετά από λοίμωξη από τον ιό HPV . Η λοίμωξη από τον HPV και ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν αξιοσημείωτα συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που απαιτείται προσυμπτωματικός έλεγχος σε όλες τις γυναίκες μέσα στο πρώτο έτος από την πρώτη τους σεξουαλική επαφή και έπειτα κάθε χρόνο εφόσον είναι σεξουαλικά ενεργές με Test Παπανικολάου . To Test Παπανικολάου μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν προκαρκινικές αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας που μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών συνιστώνται να συνεχίσουν να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο και ταυτόχρονα κάθε 3 χρόνια και το τεστ HPV DNA εάν ο γυναικολόγος τους το θεωρεί απαραίτητο.
Στις γυναίκες μεγαλύτερες των 65 ετών, οι οποίες έχουν 3 πρόσφατα, φυσιολογικά τεστ Παπανικολάου και κανένα παθολογικό τεστ κατά την τελευταία δεκαετία, επιτρέπεται να σταματήσουν να ελέγχονται με τεστ Παπανικολάου.
Ωστόσο, οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν την ετήσια γυναικολογική εξέταση και το διακολπικό υπερηχογράφημα, για την πρόληψη άλλων τύπων γυναικολογικών καρκίνων, όπως του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του αιδοίου και του μαστού.
Ο εμβολιασμός κατά της λοίμωξης HPV είναι η καλύτερη προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΕΝΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
Ο κίνδυνος εμφάνισης των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και άλλων γεννητικών βλαβών που σχετίζονται με τον HPV μπορεί να μειωθεί με:
- Μείωση του αριθμού των σεξουαλικών σας συντρόφων
- Χρήση προφυλακτικού από λατέξ, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του HPV
- Αμοιβαία μονογαμική σεξουαλική σχέση
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV στις γυναίκες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 620.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε γυναίκες και 70.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες προκλήθηκαν από τον HPV το 2019.
Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HPV, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV.
Τα εμβόλια κατά του HPV θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα κορίτσια και τα αγόρια ηλικίας 9-25 ετών, ή πριν γίνουν σεξουαλικά ενεργά.
Το εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) ονομάζεται Gardasil ®9 και σας προστατεύει από εννέα τύπους HPV που ευθύνονται για τις περισσότερες ασθένειες που σχετίζονται με τον HPV.
Το εμβόλιο HPV παρέχει στους πλήρως εμβολιασμένους ανθρώπους προστασία έναντι 9 τύπων HPV, συμπεριλαμβανομένων:
- Τύποι 16 και 18: αυτοί είναι οι δύο τύποι HPV που προκαλούν τους περισσότερους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV.
- Οι πέντε επόμενοι πιο συχνοί τύποι HPV που σχετίζονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (τύποι 31, 33, 45, 52 και 58).
- Δύο τύποι HPV που δεν προκαλούν καρκίνο (τύποι 6 και 11), οι οποίοι προκαλούν το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.
Το εμβόλιο Gardasil ®9 είναι κατασκευασμένο από μικροσκοπικές πρωτεΐνες που μοιάζουν με το εξωτερικό ενός πραγματικού κυττάρου HPV. Το εμβόλιο δεν περιέχει ζωντανό ιό, σκοτωμένο ιό ή DNA από τον ιό, επομένως δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τον HPV.
Η επίμονη λοίμωξη από τον HPV μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας, τα οποία μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου που προκαλείται από τον HPV, η επίμονη λοίμωξη προκαλεί επίσης λιγότερο συχνούς καρκίνους που επηρεάζουν άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του πρωκτού , του αιδοίου , του κόλπου , του στόματος – λαιμού και του πέους .
Ο HPV είναι υπεύθυνος για:
- σχεδόν όλες οι περιπτώσεις κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
- Το 90% των καρκίνων του πρωκτού
- Το 78% των καρκίνων του κόλπου
- Το 25% των καρκίνων του αιδοίου
- Το 50% των καρκίνων του πέους
- 60% των στοματοφαρυγγικών καρκίνων (καρκίνοι του πίσω μέρους του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών).
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΒΛΑΒΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ HPV







