Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

Φθειρίαση Τριχωτού Κεφαλής

φθειριαση τριχωτου αντιμετωπιση

Φθειρίαση αντιμετώπιση

Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι μια παρασίτωση με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα που πλήττει ιδιαίτερα συχνά τα παιδιά . Οφείλεται σε μόλυνση με την ανθρώπειο ψείρα του κεφαλιού. Η ψείρα είναι ένα μικροσκοπικό ζωύφιο με έξι πόδια που προσκολλάται στο τριχωτό της κεφαλής με κύρια σημεία τα πλάγια και το πίσω μέρος.Οι ψείρες ως παράσιτα τρέφονται με ανθρώπινο αίμα.

Η θηλυκή ψείρα ζει περίπου 1 μήνα και γεννά 7-10 αυγά την ημέρα, τις κόνιδες, τα οποία κολλάει στη βάση της τρίχας κοντά στο κρανίο. Όσο οι τρίχες μεγαλώνουν οι κόνιδες απομακρύνονται από το κρανίο. Από τις κόνιδες “γεννιούνται” καινούργιες ψείρες μέσα σε περίπου 8 μέρες.

Ενώ οι ώριμες ψείρες δε μπορούν να επιζήσουν για πάνω από 2 μέρες μακριά από το ανθρώπινο κεφάλι, οι κόνιδες μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και για 10 μέρες μακριά μας (π.χ. στα ρούχα, τα κλινοσκεπάσματα, τις χτένες, τις πετσέτες, τα παιχνίδια ή τα χαλιά), ενώ μετά την εκκόλαψη, το άδειο “τσόφλι” μπορεί να παραμείνει κολλημένο στα μαλλιά για αρκετούς μήνες.

Ο κίνδυνος ελλοχεύει όλον τον χρόνο και αγαπημένα θύματα αυτών των μικρών παράσιτων είναι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 11 ετών, κυρίως λόγω της συνήθειάς τους να παίζουν ομαδικά και να ανταλλάζουν καπέλα, ρούχα, πετσέτες ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Οι ψείρες δεν κάνουν κοινωνικές διακρίσεις μια που μολύνουν πλούσιους και φτωχούς, αλλά και καθαρούς και βρώμικους. Οι γονείς, να μη νοιώθετε ενοχές για την καθαριότητα του παιδιού ή του περιβάλλοντα χώρου.

Η ψείρα μπορεί να μεταδοθεί από παιδί σε παιδί με άμεση επαφή των κεφαλιών τους ή και με την ανταλλαγή μολυσμένων προσωπικών αντικειμένων ( κασκόλ, κτένα, τσιμπιδάκια, κορδέλες ).Οι ψείρες κινούνται(σέρνονται) στο τριχωτό του κεφαλιού, αλλά δε μπορούν ούτε να πηδήξουν, ούτε να πετάξουν.

Ο εντοπισμός μιας ζωντανής ψείρας είναι συχνά το μόνο σημάδι της μόλυνσης. Η παρουσία κονιδιών από μόνη της δεν επιβεβαιώνει τη μόλυνση. Σε πολλά παιδιά η φθειρίαση δεν προκαλεί καμία ενόχληση. Όταν έχουμε συμπτώματα, το πιο συνηθισμένο είναι ο κνησμός, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει εβδομάδες ή ακόμη και μήνες μετά τη μόλυνση.

Οι ψείρες δεν θα εγκαταλείψουν το κεφάλι του παιδιού σας από μόνες τους. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας έχει κολλήσει ψείρες, είναι αναγκαίο να ακολουθήσετε μια διαδικασία:

  1. επισκεφτείτε το γιατρό σας για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση,
  2. ειδοποιείστε το σχολείο του παιδιού σας, ώστε να ελεγχθούν όλοι οι μαθητές,
  3. ελέγξτε όλα τα μέλη της οικογένειας και
  4. δώστε θεραπεία σε όσους βρεθούν μολυσμένοι.

Αφού συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, προμηθευτείτε ειδικά αντιπαρασιτικά φάρμακα, που είναι διαθέσιμα με τη μορφή σαμπουάν, ζελέ ή σκόνης, και δρουν πάνω στα νευρικά κύτταρα των ψειρών. Τα υπολείματα των προιόντων αυτών τα αφαιρείτε στη συνέχεια ξεπλένοντας τα μαλλιά με ένα ειδικό σαμπουάν. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία τουλάχιστον 2-3 φορές αφήνοντας διάστημα τουλάχιστον 7 ημερών ανάμεσά τους.Σημαντικό είναι επίσης να προμηθευτείτε μια ειδική χτένα με πολύ στενά δοντάκια για να απομακρύνετε τα αυγά και τις ψείρες που εξόντωσε το αντιπαρασιτικό προϊόν, αλλά παραμένουν αγκιστρωμένες πάνω στα μαλλιά του παιδιού σας.

Για την αποφυγή μιας πιθανής υποτροπής, συστήνεται λούσιμο με το ειδικό σαμπουάν μία φορά τη βδομάδα, για τις επόμενες 4-6 βδομάδες μετά το τέλος της θεραπευτικής αγωγής.