Skip to main content
ΖΩΗ ΒΕΗΚΩΝΤΗ

ΑΚΜΗ ΕΦΗΒΙΚΗ

Αντιμετωπιση Ακμης

Η ακμή αποτελεί μια ασθένεια του δέρματος και  εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία σε ποσοστό 85% των περιπτώσεων.

Πρόκειται για :

  1. φλεγμονή των τριχοσμηγματογόνων μονάδων του προσώπου και του κορμού , η οποία σε συνδιασμό με
  2. την επίδραση ορμονών (ανδρογόνων) καθώς και μικροβίων (propionibacterium acnes), σε άτομα με
  3. κατάλληλο γενετικό υπόστρωμα, οδηγεί σε
  4. υπερπαραγωγή σμήγματος,
  5. άσηπτη φλεγμονή και σαν επακόλουθο
  6. απόφραξη του τριχικού θυλάκου με σμήγμα.

      Η ακμή αποτελεί κυρίως ένα αισθητικό πρόβλημα, που ωστόσο έχει πολλές φορές δυσμενή επίδραση στην ψυχολογία των νέων που μεγαλοποιούν το πρόβλημα, χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, στενοχωριούνται και κάνουν ό,τι μπορούν να καλύψουν τα σημεία του προσώπου που πάσχουν από ακμή.
      Για τους περισσότερους εφήβους αποτελεί σημαντικό παράγοντα ψυχολογικής πίεσης και πολλές φορές δυστυχώς οδηγεί στην απομόνωση. Κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς μετά την αποδρομή της ακμής παραμένουν σημάδια (ουλές) που συνοδευουν το πρόσωπο σε όλη τη ζωή του ατόμου και δύσκολα αντιμετωπίζονται. Επίσης ακμή εμφανίζεται στη ράχη (ειδικά στα αγόρια) και την περιοχή του στέρνου.

ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΑΚΜΗΣ

       Ο  ακριβής λόγος που οι άνθρωποι εμφανίζουν ακμή δεν είναι ακόμα γνωστός. Αρκετοί λέγεται ότι συνδέονται με την ακμή:

  • Οικογενειακό ιστορικό: Η τάση να δημιουργείται ακμή είναι κληρονομική.
  • Ορμονική δραστηριότητα
  • Στρες
  • Συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος
  • Βακτήρια στους πόρους ως αποτέλεσμα της απόφραξης
  • Ερεθισμός του δέρματος μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή
  • Η χρήση αναβολικών στεροειδών
  • Οποιαδήποτε φάρμακα περιέχουν αλογόνα,λίθιο ή ανδρογόνα
  • Έκθεση σε υψηλά επίπεδα χλωρίου,έκθεση σε συγκεκριμένα φάρμακα και χημικές συστάσεις

Επί της ουσίας υπάρχουν  παράγοντες που την προκαλούν:

  • Η σμηγματόρροια, η αυξημένη δηλαδή παραγωγή σμήγματος το οποίο εκκρίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας
  • Η υπερκερατινοποίηση, η συσσώρευση με άλλα λόγια των νεκρών κυττάρων που φράζουν τον σμηγματογόνο πόρο
  • Ο αποικισμός βακτηριδίων, δηλαδή η παρουσία βακτηριδίων στον πόρο του τριχοσμηγματογόνου θύλακα
  • Η φλεγμονή, που οδηγεί σε πολλαπλασιασμό των βλαβών και έξαρση της ακμής
ΜΟΡΦΕΣ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΑΚΜΗΣ

Υπάρχουν 3 κύριες μορφές ακμής :

  1. η φαγεσωρική όπου το κύριο στοιχείο της ακμής είναι ο φαγέσωρας ( άσπρα και μαύρα στίγματα της ακμής). Αποτελεί συνήθως το πρώτο στάδιο .
  2. η βλατιδοφλυκταινώδης όπου κάποιοι από τους φαγέσωρες έχουν εξελιχθεί σε μικρές ή πιο μεγάλες φλεγμονές με πύον και
  3. η κυστική όπου στα προηγούμενα κάνουν την εμφάνισης τους και βαθύτερες βλάβες έντονης φλεγμονής με πύον και έντονο οίδημα. Αυτή είναι και η πιο σοβαρή μορφή μιας και έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να δημιουργήσει αντιαισθητικές ουλές και σημάδια στην επιδερμίδα , που θα παραμείνουν και μετά το τέλος της ακμής.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Η εφηβική ακμή στο ιατρείο μας αντιμετωπίζεται με τους εξής τρόπους :

  1. Βαθύς δερματολογικός καθαρισμός 
    Ειναι πάντα το πρώτο στάδιο στην εξυγίανση της επιδερμίδας. Ο βαθύς καθαρισμός πραγματοποιείται με Δερμοαπόξεση με διαμάντι ή με Hydrafacial και σκοπό έχει να απομακρύνει από την επιδερμίδα όλα τα νεκρά κύτταρα και από τους πόρους την περίσσεια του σμήγματος και της φλεγμονής. Επιπλέον προετοιμάζει την επιδερμίδα για να δεχθεί την αγωγή που θα ακολουθήσει ο έφηβος στο σπίτι του, ώστε τα προιόντα να απορροφούνται για το μέγιστο αποτέλεσμα .

2.    Χημικά Peelings

Ο ρόλος τους στην αποκατάσταση όλων των μορφών της ακμής είναι πλέον αποδεδειγμένος. Καυτηριάζουν τις φλεγμονώδεις βλάβες , προκαλούν ανάπλαση της επιδερμίδας μέσω της απολέπισης και μειώνουν την παραγωγή σμήγματος από το σμηγματογόνο αδένα. Τα κυριότερα peelings είναι το σαλικυλικό , το αζελαικό, το TCA και το γλυκολικό ή ακόμα και συνδυασμοί αυτών.

3.   Φωτοθεραπεία 

Η χρήση φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος ( μπλε και κόκκινο ), έχει αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση στην ακμή, ενεργοποιεί την άμυνα του οργανισμού και περιορίζει σε μεγάλο βαθμό την ερυθρότητα συνολικά του δέρματος.

4.  Microneedling

Χρησιμοποιείται σε δεύτερο χρόνο για την αποκατάσταση των ουλών και των λοιπών ανωμαλιών που έχει αφήσει η ακμή στο δέρμα.     
Στο ιατρείο μας διαθέτουμε το πλέον εξελιγμένο σύστημα Microneedling NEOPEN BY TOSKANI MED το οποίο αποτελεί ιατροτεχνολογικό προϊόν ( medical device ). Χάρη στις ειδικά σχεδιασμένες κεφαλές του από τιτάνιο μίας χρήσης , έχει τη δυνατότητα να επουλώνει το δέρμα , προκαλώντας μικροτραύμα με στοχευμένο τρόπο. Χρησιμοποιεί δηλαδή την ικανότητα του δέρματος να αυτοθεραπεύεται , ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει στα θεραπευτικά προϊόντα να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητας τους.

5. Χρήση LASERS

 Τα Lasers σκοπό έχουν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί η ακμή στο δέρμα αφενός και την υπερμελάγχρωση από τις φλεγμονώδεις βλάβες αφετέρου . Η χρήση Laser βοηθάει στη γρήγορη ανάπλαση της επιδερμίδας και καθυστερεί την επανεμφάνιση των φλεγμονωδών βλαβών. Στο ιατρείο μας διαθέτουμε:

    1. Laser CO2 για τη διάνοιξη και την αποκατάσταση των κύστεων
    2.  Laser Fractional για την ανάπλαση της επιδερμίδας.
    3. Laser V20 Viora που επαναφέρει το χρωματικό τόνο του δέρματος από τις συνέχεις φλεγμονές .
          ΠΟΙΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΓΩΓΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

          Εκτός από τις θεραπείες στο ιατρείο , εξίσου σημαντική είναι και η αγωγή που θα ακολουθήσει ο έφηβος στο σπίτι του . Η αγωγή αυτή μπορεί να είναι: 

          1. Τοπική αγωγή 

          Συνήθως προτείνονται σκευάσματα ( σε μορφή κρέμας ή gel ) . Αυτά είναι ρετινοειδή, αντιβιοτικά σκευάσματα και το υπεροξείδιο του βενζολίου που θα θεραπεύσουν το δέρμα, ώστε να μην επανεμφανιστεί η ακμή.

          2. Συστηματική αγωγή 

          Στην περίπτωση εκείνη που οι βλάβες στο δέρμα είναι πολύ έντονες, δημιουργούνται κύστες που προκαλούν πόνο στον έφηβο , που έχουν δημιουργήσει ήδη ουλές ή που στερούν στον έφηβο τις κοινωνικές του δραστηριότητες, τότε πιθανόν να υπάρχει ανάγκη λήψης συστηματικής αγωγής από το στόμα με τη μορφή δισκίων  ( αντιβιοτική αγωγή ή αγωγή με ισοτρετινοΐνη ).

          Η χορήγηση ισοτρετινοΐνης – Vit A δε θα πρέπει να τρομάζει τους γονείς. Στο ιατρείο υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις Διεθνείς Κατευθυντήριες Οδηγίες για την κυστικη ακμή , καθώς και η απαραίτητη εμπειρία , ώστε να βγει ο έφηβος από την αγωγή αυτή χωρίς παρενέργειες. Απαραίτητες στην περίπτωση αυτή κρίνονται οι εργαστηριακές εξετάσεις κάθε μήνα και η κλινική εξέταση του εφήβου μία φορά το μήνα , ώστε να υπάρχει η σωστή κλινική παρακολούθηση.

          Η εξειδίξευσή μας στον τομέα της ακμής , προσφέρει την ασφάλεια που χρειάζεστε , ώστε ο έφηβος να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα . 

          ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΦΗΒΙΚΗΣ ΑΚΜΗΣ BEFORE – AFTER