Άρθρο SHAPE
Να σου πω την… υγεία σου;
μην κοιτάς τις γραμμές της ζωής και της αγάπης. δες πως τα χέρια σου αποκαλύπτουν κάτι για την υγεία σου.
Tα βλέπεις κάθε μέρα, πότε όμως ήταν η τελευταία φορά που παρατήρησες πραγματικά τα χέρια σου; Τι μπορεί να υποδεικνύει, αν δεις σε αυτά…
Σπασμένα ή αδύναμα νύχια
Αν δείχνουν πιο εύθραυστα από ένα κρυστάλλινο ποτήρι του κρασιού, μπορεί να έχεις ανεπάρκεια ψευδαργύρου. Σύμφωνα με την Ζωή Βεηκώντη, δερµατολόγο- αφροδισιολόγο, το μέταλλο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και την ανανέωση των δερματικών κυττάρων. Αύξησε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε αυτό και δες αν βελτιώνεται η κατάσταση των νυχιών σου. Μερικές επιλογές: βρόμη, ξηροί καρποί και κρέας.
Ξεφλουδισμένο και σκασμένο δέρμα
Αν το δέρμα στα ακροδάχτυλά σου ξεφλουδίσει ξαφνικά, μπορεί να έχεις ανεπάρκεια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη (Β3) και η βιοτίνη (βιταμίνη Β7), που είναι πολύ σημαντικές για την υγεία του δέρματος. «Η λήψη ενός συμπληρώματος βιοτίνης βοηθά να έχεις υγιές δέρμα και σωστή ανάπτυξη των νυχιών. Η νιασίνη συμβάλλει στην προστασία και την επανόρθωση του δέρματος συμβάλλοντας στο σχηματισμό μελανίνης και ενισχύοντας την ανάπτυξη του κολλαγόνου» επισημαίνει η ειδικός. Εκτός από τη λήψη ενός συμπληρώματος, κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε νιασίνη, όπως ψάρι, φιστίκια και μανιτάρια, και πλούσιες σε βιοτίνη, όπως αβοκάντο και τόνο.
Ανοιχτόχρωμες ή λευκές «ρίζες» των νυχιών
«Αυτός ο αποχρωματισμός, αν δεν προέρχεται από τραυματισμό στα νύχια, μπορεί να είναι ένδειξη αναιμίας, που σημαίνει πως δεν παράγεις αρκετά υγιή ερυθρά κύτταρα ώστε να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στους ιστούς σου» λέει η ειδικός. Μπορείς να ελέγξεις αν έχεις αναιμία με μια συνηθισμένη εξέταση αίματος. Συνήθως η θεραπεία αποτελείται από συμπλήρωμα σιδήρου.
Μπλε ακροδάχτυλα
Ακροδάχτυλα που αλλάζουν χρώμα από λευκό σε μπλε και σε κόκκινο μπορεί να σημαίνουν σύνδρομο του Raynaud. «Αυτή η πάθηση προκαλεί πάγωμα των δαχτύλων των χεριών και των ποδιών και ίσως συνοδεύεται από πόνο, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα» σημειώνει η δερματολόγος. Η καλύτερη θεραπεία: φόρα γάντια, πάρε τα φάρμακα που θα σου δώσει ο γιατρός και απόφυγε το στρες, το κάπνισμα και τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Ευλύγιστα νύχια
Νύχια που είναι μαλακά και λυγίζουν μπορεί να δείχνουν ανεπάρκεια ασβεστίου ή πρωτεΐνης. «Ένδειξη της έλλειψης ασβεστίου είναι τα εύθραυστα νύχια, το δέρμα που ξεφλουδίζει ή τα ξηρά μαλλιά», λέει η ειδικός και συμπληρώνει: «Η ανεπάρκεια στην πρωτεΐνη μπορεί να παρουσιαστεί και ως ραβδώσεις επάνω στα νύχια». Βεβαιώσου ότι η διατροφή σου είναι πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και σε σαρδέλες και σπανάκι.
Μια σκούρα λωρίδα
«Αν δεις μια σκούρα λωρίδα εκεί από όπου ξεκινάει το νύχι σου, ζήτησε αμέσως ιατρική βοήθεια» προειδοποιεί η ειδικός. Το σημάδι αυτό μπορεί να υποδεικνύει μελάνωμα σε αρχικό στάδιο, ωστόσο αυτός ο τύπος καρκίνου του νυχιού είναι αρκετά σπάνιος – αποτελεί μόλις το 1-3% όλων των περιπτώσεων μελανώματος, σύμφωνα με ιατρική μελέτη.
Καφέ σημάδια
Προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά μπορεί να σχετίζονται και με το συκώτι. «Τα χέρια είναι επιρρεπή στις ηλιακές βλάβες καθώς απορροφούν επιπλέον ακτινοβολία UV από την καθημερινή και συνεχή έκθεση στον ήλιο» επισημαίνει η Ζωή Βεηκώντη. Οπότε, μην ξεχνάς να απλώνεις και να ανανεώνεις τακτικά ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας όταν ξέρεις πως θα κυκλοφορείς έξω
Τρέμουλο
Αν τα χέρια σου τρέμουν ανεξέλεγκτα, μην πανικοβάλλεσαι. Μια απλή εξήγηση για αυτό μπορεί να είναι ότι το παρακάνεις με την καφεΐνη. Και κάποια φάρμακα, όπως αυτά για το άσθμα και τα αντικαταθλιπτικά, μπορεί επίσης να είναι οι ένοχοι. Ωστόσο, αν δεν μπορείς να το αποδώσεις σε αυτά τα αίτια ή έχεις ανεξήγητο τρέμουλο που παρουσιάζεται τακτικά, επισκέψου το γιατρό σου. «Μια, πιο σπάνια, αιτία θα μπορούσε να είναι η νόσος του Parkinson, μια διαταραχή του νευρικού συστήματος που επηρεάζει την κίνηση» τονίζει η ειδικός.
Μίλησε με το γιατρό σου, γιατί μπορεί να χρειάζεται να σου συνταγογραφήσει κάποια αλοιφή ή κρέμα που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του δέρματός σου. «Αν ο δερματολόγος σου κρίνει πως δεν είναι έκζεμα και πως τα χέρια σου είναι απλώς ξηρά, χρησιμοποίησε ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε βιταμίνη Α» επισημαίνει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος. Μην ξεχνάς ότι το συχνό πλύσιμο μπορεί να ξηράνει τα χέρια σου, ενώ και το σκούπισμα με πετσέτες ή χαρτί συμβάλλει στην περαιτέρω ξηρότητα.