ΘΗΛΩΜΑΤΑ- ΜΗΡΜΗΓΚΙΕΣ-ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ (ΕΝΑΣ ΙΟΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ)

ΘΗΛΩΜΑΤΑ: Τα δερματικά θηλώματα ή ακροχορδώνες, είναι καλοήθεις όγκοι του δέρματος. Συνήθως είναι μαλακοί, με μίσχο (ρίζα) και χρώμα όπως του φυσιολογικού δέρματος ή καφέ. Τα θηλώματα δεν είναι μεταδοτικά από άτομο σε άτομο. Τα θηλώματα ωστόσο μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής.

Price:
  • Duration: Minutes
  • Timings: 12:00 AM - 12:00 AM
More

Τα θηλώματα είναι το ίδιο συχνά και στα δύο φύλα, κυρίως από την ηλικία των 30 ετών και μετά, όμως μπορούν να εμφανιστούν και σε μικρότερη ηλικία. Τα θηλώματα εντοπίζονται συνήθως στο πρόσωπο, το λαιμό, τις μασχάλες, κάτω από το στήθος και στα γεννητικά όργανα. Κατά την εγκυμοσύνη μεγεθύνονται και αυξάνονται σε αριθμό.

Η ακριβής αιτία που εμφανίζονται οι ακροχορδώνες ή τα θηλώματα δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται όμως ότι σχετίζονται με μόλυνση από τύπο του ιού HPV (6 και 11).
Η μετάδοση τους (στο ίδιο άτομο) γίνεται με την απλή επαφή. Κάποια άτομα φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητα στο να κολλήσουν τον ιό σε σχέση με άλλα.

Τα θηλώματα είναι συνήθως ασυμπτωματικά και ο ασθενής τα αντιλαμβάνεται ως μικρές ελίτσες με λεία ή μυρμηκιώδη επιφάνεια.Πολλές φορές τα θηλώματα τραυματίζονται και αιμορραγούν προκαλώντας ανησυχία στους ασθενείς.  Το ξύσιμο ή τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή των θηλωμάτων. Στην περίπτωση αυτή παρατηρείται οίδημα και πόνος.

Η θεραπεία των θηλωμάτων  ποικίλει ανάλογα με την εντόπιση τους.

• Τα θηλώματα λαιμού αντιμετωπίζονται εύκολα με ηλεκτροκαυτηρίαση, laser ή  κρυοθεραπεία.

• Για τα θηλώματα του προσώπου αποφεύγουμε συνήθως της κρυοθεραπεία καθώς αφήνει συχνά μετά την επέμβαση αντιαισθητικές υποχρωματισμένες – λευκές περιοχές. Στην περιοχή αυτή προτιμάται η χρήση laser.

• Τα θηλώματα στο στήθος αφαιρούνται συνήθως εύκολα με laser ή με απόξεση.

• Τα θηλώματα στα γεννετικά όργανα απαιτούν προσοχή, χρειάζεται να γίνει διαφοροδιάγνωση από κονδυλώματα. Καλό είναι να γίνει ταυτοποίηση του τύπου του ιού HPV ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν πρόκειται για προκαρκινικές καταστάσεις.
Σε κάθε περίπτωση οι ακροχορδώνες είναι καλοήθεις και όχι επικίνδυνοι. Οι αφαίρεση γίνεται όταν ενοχλούν αισθητικά ή λειτουργικά.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε οτι αν δεν αφαιρεθούν αυξάνονται σταδιακά σε αριθμό και μέγεθος.

 

ΜΥΡΜΗΓΚΙΕΣ

      Οι μυρμηγκιές (ορθότερα «μυρμηκιές») είναι επώδυνες καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας, υπό μορφή βλατίδων.Η μολυσματικότητα των μυρμηκιών οφείλεται στον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus – HPV).Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως με άμεση επαφή ή έμμεσα με κοινόχρηστα αντικείμενα ή κατόπιν χρησιμοποίησης κοινόχρηστων χώρων.

Ο ιός HPV προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη εξογκώματα που είναι περισσότερο ενοχλητικά παρά επικίνδυνα, αλλά τα οποία είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά.Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν συνήθως μυρμηγκιές σε διάφορα σημεία του σώματος.Οι δύο συχνότεροι τύποι μυρμηγκιάς είναι η κοινή μυρμηγκιά και η μυρμηγκιά των ποδιών.

Οι κοινές μυρμηγκιές εμφανίζονται στα άκρα, κυριότερα στα πέλματα, στις παλάμες, στα δάχτυλα και στο σώμα, στα γόνατα και στους αγκώνες. Υπάρχει και η κατηγορία των ομαλών μυρμηγκιών που εντοπίζονται στο πρόσωπο και στη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών.

Το πλήθος των θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση των μυρμηκιών δείχνει ότι καμία δεν είναι εντελώς επιτυχής. Υποτροπές εμφανίζονται συνήθως μετά απο ατελή θεραπεία. Ένδειξη ίασης της μυρμηκιάς αποτελεί η επανεμφάνιση των φυσιολογικών πτυχών του δέρματος στην περιοχή της μυρμηκιάς.

Συνηθέστερα, τις κοινές μυρμηγκιές τις αντιμετωπίζουμε με Laser το οποίο καίει και απομακρύνει τις βλάβες, με υγρό άζωτο που παγώνει τη βλάβη με αποτέλεσμα αυτή να «νεκρώνεται» και να αποπίπτει, καθώς και με διάφορα καυστικά μίγματα που συνταγογραφεί ο δερματολόγος για θεραπεία στο σπίτι.

 

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ

      Τα κονδυλώματα είναι κλινικός όρος που αναφέρεται σε διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα, ή στούς βλεννογόνους, οι οποίες προκαλούνται από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV. Επειδή αναφερόμαστε σε ιό οι ασθενείς θα πρέπει να γνωρίζουν οτι ακόμη και μετά την θεραπεία παραμένουν φορείς του ιού δια βίου,ωστόσο το ανοσοποιητικό μας σύστημα (όταν είναι σε καλή κατάσταση) τον κρατά υπό έλεγχο. Αν όμως το ανοσοποιητικό μας για κάποιο λόγο εξασθενήσει, τα κονδυλώματα μπορεί να επανεμφανιστούν.

     Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Τρόπος μετάδοσης των κονδυλωμάτων αποτελεί και η έμμεση επαφή (π.χ. αν αγγίξει κάποιος ένα κονδύλωμα και με το ίδιο χέρι αγγίξει τα γεννητικά του όργανα ή τον πρωκτό)

Τα κονδυλώματα είναι συνήθως εμφανή στην εξέταση με γυμνό μάτι. Κλινικά εμφανίζονται σαν ογκίδια, αρχικά μεγέθους λίγων χιλιοστών με ανθοκραμβοειδή (σαν κουνουπίδι) επιφάνεια και με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται σε μέγεθος, αποκτούν μίσχο ή συνενώνονται μεταξύ τους. Προεξέχουν από το δέρμα είναι ψηλαφητά και ανώδυνα ενώ σε προχωρημένο στάδιο, τα μικρά ογκίδια μπορεί να προκαλούν πόνο, καθώς διογκώνονται και αιμορραγούν.Το χρώμα τους ποικίλει από ρόδινο έως καφεοειδές. Οι υποτροπές είναι δυστυχώς πολύ συχνές.

Η εξέταση για τα κονδυλώματα είναι απλή, ανώδυνη και ο γιατρός μπορεί να τα διαγνώσει με γυμνό μάτι ή με μεγεθυντικό φακό.

Στις γυναίκες η διάγνωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων γίνεται με κλινική εξέταση διά γυμνού οφθαλμού αν οι βλάβες βρίσκονται σε εμφανή σημεία. Μπορεί ωστόσο να χρειαστεί κολποσκόπηση, τεστ Παπανικολάου ακόμη και εξέταση του δείγματος στο μικροσκόπιο.

Στους άνδρες η διάγνωση των κονδυλωμάτων τίθεται πάλι με την κλινική εξέταση των γεννητικών οργάνων η οποία  αποκαλύπτει αλλοιώσεις σε οποιοδήποτε σημείο των οργάνων αναπαραγωγής. Οι αλλοιώσεις εμφανίζονται κυρίως στο χρώμα του δέρματος, είναι  επίπεδες ή επηρμένες, μεμονωμένες ή κατά συστάδες.

Συνήθεις θέσεις εντόπισης των κονδυλωμάτων είναι:

Στον Άνδρα:

•  Στη βουβωνική περιοχή

• Στον πρωκτό

• Στο ανδρικό πέος (βάλανος-βαλανοποσθική αύλακα)

• Στην ουρήθρα (στο στόμιο, αλλά και μέσα σε μικρές κρεάτινες μάζες)

Στη Γυναίκα:

•  Στη βουβωνική περιοχή

• Στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου

• Στην κλειτορίδα

• Στον κόλπο

• Στον πρωκτό

 

Οι θεραπείες εξάλειψης των κονδυλωμάτων, χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

• Στις θεραπείες οι οποίες εφαρμόζονται στο σπίτι, απ’ την ίδια ή τον ίδιο τον πάσχοντα

• Στις θεραπείες που εφαρμόζονται σε ένα δερματολογικό ιατρείο

Στην πρώτη κατηγορία, περιλαμβάνονται φαρμακευτικές ουσίες με μορφή κρέμας, αλοιφής ή λοσιόν που περιέχουν την αντιμιτωτική ουσία ποδοφυλλοτοξίνη, την ανοσοτροποποιητική ουσία ιμικουιμόδη.

Στην δεύτερη κατηγορία, περιλαμβάνονται  η διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση), το laser, η κρυοθεραπεία (κρυοπηξία) και η χειρουργική αφαίρεση.